Közélet

Korszerűsítik a Balaton-fejlesztési stratégiát

Korszerűsítik a Balaton-fejlesztési stratégiát

2014. április 18., péntek
Korszerűsítik a Balaton-fejlesztési stratégiát

Megkezdődik a Balaton-régió aktualizált területfejlesztési koncepciójának társadalmi egyeztetése, a korszerűsített tervezet nagyobb szerepet szán az aktív és az egészségfejlesztő turizmusnak, továbbá támogatja a helyi szolgáltatások, termékek egységesebb megjelenítését - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén Siófokon.

Az ülésén a vezetőség tájékoztatást adott arról, hogy az unióval megkötött partnerségi megállapodása értelmében a következő költségvetési ciklusban 40 milliárd forint jut a Balaton-régió gazdaságfejlesztésére. Az összeg azonban nincs nevesítve az érintett operatív program egyeztetés alatt álló, még kormánydöntésre váró anyagában, ezt a problémát a BFT vezetése a közelmúltban jelezte az illetékes tárcának.

Molnár Gábor

, a Balatoni Integrációs Kft. vezetője a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiájáról szólva elmondta, hogy az évekkel ezelőtt megalkotott koncepció felülvizsgálatára az időközben megváltozott jogszabályi és gazdasági környezet, valamint a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra megfogalmazott elvárások miatt van szükség. A dokumentum aktualizálásával megbízott szakértői cég, a Vital Pro Kft. vezető tanácsadója,

Wachter Balázs

kiemelte: a térség gazdaságának fejlesztéséhez fokozni kell az együttműködést a helyi és környező tudásbázisokkal (egyetemekkel, kutatóintézetekkel), továbbá törekedni kell az egészségipar hangsúlyosabb megjelenésére. Rámutatott: a turizmus területén egyre fontosabb az aktív tevékenység, a gasztronómia és a minőség. A kerékpáros turizmust magasabb szintre kell emelni, hogy versenyképes legyen az osztrák térségekkel. Az egészségügyi és rehabilitációs szolgáltatásoknak jóval nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a jövőben, tekintettel a társadalom elöregedése miatt változó igényekre. Az üdülőrégió szolgáltatásainak összehangolásával javítani kell a helyi termékek elismertségét - húzta alá a szakember.

Horváth Viktória

, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a turisztikai tendenciákról tartott tájékoztatást. Kiemelte az orosz turisták számának látványos emelkedését, és szólt a Szép Kártya alkalmazásának balatoni sikereiről is. Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a turizmus részesedése a GDP-ből elérje a 10 százalékot, a Balaton-régiónak is teljesítenie kell. El kell érni, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb családi tava, a turisztikai infrastruktúra családbarát legyen, továbbá az egyéni adottságokra kell helyezni a hangsúlyt a vízparti tömegturizmus helyett - hívta fel a figyelmet. A testület a Balatoni Komplex Vízbiztonsági Program 2014. évtől javasolt tervezetét széleskörű vitára alkalmasnak találta, és társadalmi vitára bocsátotta az érintett szervezetek és önkormányzat bevonásával. A tervek szerint 40 millió forintot fordítanak majd a közbiztonság javításában résztvevő szervezetek munkájának anyagi támogatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.