Közélet

Kilencven pincészet borai a Kékfrankos Most! kóstolón

Kilencven pincészet borai a Kékfrankos Most! kóstolón

2014. április 21., hétfő
Kilencven pincészet borai a Kékfrankos Most! kóstolón

Kilencven hazai és határon túli pincészet több mint 160 borán keresztül ad átfogó képet a legelterjedtebb magyar kékszőlőfajtáról a Kékfrankos Most! kóstoló a Winelovers csoport szervezésében április 30-án a budapesti New York Palotában.

"Szerettük volna, hogy a Furmint Február és az Olaszrizling Október után a kékfrankosról is szóljon egy hónap, ezért első ízben egész áprilison át tartó programsorozatot hirdettünk, melynek keretében a csatlakozó éttermek, pincék, szaküzletek országszerte kóstolókat, borvacsorákat tartanak, figyelmet szentelve ennek a szőlőfajtának. A legtöbb kékfrankost felvonultató kóstolóra április 30-án kerül sor" - mondta el az MTI-nek

Harsányi Dávid

, a rendezvény egyik főszervezője. A kékfrankos a legelterjedtebb kékszőlőfajta Magyarországon, de nem csak a mennyiség szempontjából érdekes - emlékeztetett. A magyar termelők régóta keresik azt a fajtát, amellyel külföldön is meg lehet mutatni az ország adottságait. Erre a kékfrankos alkalmas lehet, egyrészt mert nem igazán elterjedt a világban, leginkább a Kárpát-medencében és a régióban honos, így külföldön érdekes lehet. Másfelől rendkívül változatos borokat tud adni, sokféle arcát tudja mutatni: lehet belől rosét, sillert, könnyű vöröset vagy testes, nagy vörösborokat is készíteni, ráadásul házasításokhoz is kiválóan alkalmas, nem véletlen, hogy a legtöbb bikavérnek kékfrankos az alapja - jegyezte meg. Harsányi Dávid hozzátette: sokan azért kedvelik a kékfrankost, mert más kékszőlőkhöz, például a bordeaux-i fajtákhoz képest nem olyan magas a tannintartalma, de gyümölcsös jegyei miatt is lehet szeretni. Azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, azért érdekes fajta, mert a különböző terroirok jellegzetességeit is kiválóan be tudja mutatni, a könnyebb borok kedvelői pedig a friss, szép savszerkezetű kékfrankos rosékat élvezhetik. A Kékfrankos Most! kóstolón a téma iránt komolyabban érdeklődők számára már valamivel dél után elkezdődnek a hazai és külföldi szakértők, illetve borászok által vezetett mesterkurzusok, 14 és 22 óra között pedig 90 pincészet több mint 160 tételével ismerkedhetnek meg a sétáló kóstoló látogatói. Sopronról minden borkedvelőnek a kékfrankos jut eszébe, így a legnyugatibb magyar borvidék számos termelővel képviselteti magát, de nem hiányoznak majd a szekszárdi, az egri, a mátrai, a villányi, a balatoni, az alföldi pincészetek sem, lesznek továbbá kékfrankosok a somlói, a tolnai és az etyek-budai borvidékről is. Bár nem egy nemzetközi kékfrankos találkozó létrehozása volt a cél, húsz borászat érkezik Burgenlandból, a felvidéki Bott Frigyes, a Kasnyik Pincészet és Mátyás András, valamint a partiumi

Balla Géza

révén pedig a határon túli magyar termelők is képviseltetik magukat - emelte ki a főszervező. Harsányi Dávid elmondása szerint a Kékfrankos Most! rendezvénysorozatot ősszel az Olaszrizling Október második kiadása, valamint novemberben az első ízben megrendezett Bordó Blend követi majd. A Kékfrankos Most! tematikus hónapról és kóstolóról a www.kekfrankosmost.hu. honlapon találhatók részletes információk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.