Kultúra

Csipeszcsibe, papírvirág és tojásfestés írókával – húsvéti készülődés a Mórában + FOTÓK

Csipeszcsibe, papírvirág és tojásfestés írókával – húsvéti készülődés a Mórában + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap
Csipeszcsibe, papírvirág és tojásfestés írókával – húsvéti készülődés a Mórában + FOTÓK
muzeu_husveti_keszulodes02_gs

Filcállatok, virágok, tojástartók és marcipánfinomságok készültek a Móra-múzeum húsvéti játszóházában, ahol a gyerekek hagyományos módon, írókával díszíthettek tojást.

Idén is húsvéti játszóházzal várta a kicsiket a Móra Ferenc Múzeum, ahol többek között ajtódíszeket, tojástartókat készíthettek múzeumpedagógusok, szülők és nagyszülők közreműködésével. „Saját készítésű marcipángyurmával várjuk a gyerekeket, csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen figurák készülnek. Ezt el is fogyaszthatják, netán a locsolóknak is ajándékozhatják” – mondta el

Borka-Csizmazia Kincső

múzeumpedagógus. Asztalánál készült tavaszi kert, virágok és csiga is a foglalkozáson, míg a tíz esztendős

Gyuraskó Andor

locsolkodó embereket formázott meg a színes marcipángyurmából, majd filcből készített nyuszit. Évek óta részt vesz gyermekeivel a húsvéti játszóház foglalkozásain

Gyuraskóné Józsa Judit

. „A matinékra is járunk, igazán tartalmas kikapcsolódást nyújtanak a múzeumi programok. A fiúk mindent kipróbálnak, a tojásfestés és a kézműveskedés is érdekli őket” – tette hozzá.

Ötéves unokájával érkezett a múzeumba Török Elza, többek között tojáscsipeszt és papírvirágot készítettek. Portálunknak elmondta, interneten bukkant rá a programra, és mivel unokája imád kézműveskedni, örömmel hozta el a húsvéti játszóházba. A tavaszt és a természet újjáéledését színes virágok formájában varázsolták a kultúrpalotába a szombati foglalkozáson. „Papírjácintot és margarétát készítünk, és azt tapasztalom, hogy a bonyolultabb virágot többen választják” – tudtuk meg Csizmaziáné Wilhelm Adél múzeumpedagógustól. Több tájegységről származó tradicionális motívumokat, többek között erdélyi és dél-alföldi mintákat mutatott a tojásfestőknek Szűcsné Kopasz Kinga. „Ezeknek mind meghatározott jelentése volt, bajelhárító, rontást megelőző vagy épp szerencsét hozó minták, ezeket írták régen is a tojásokra, és azt szeretnénk, hogy megismerkedjenek a gyerekek a hagyományokkal” – fogalmazott a múzeumpedagógus. Kimondottan a tojásfestés érdekelte Fazekas Sándort és kislányát, akik már tavaly is ellátogattak a Móra-múzeum húsvéti játszóházába. „Nem nehéz az írókával dolgozni, inkább türelemjátéknak tartom. Most éppen virágot készítünk” – magyarázta, miközben az írókát belemártotta a méhviaszba, majd a gyertyalángba. Megtudtuk, arra is figyelni kell, hogy az írókának csak a hegye érjen bele a lángba, akkor lehet szépen rajzolni vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.