Bulvár

A dinoszauruszok korában ötször akkora volt a légkör karbontartalma, mint ma

A dinoszauruszok korában ötször akkora volt a légkör karbontartalma, mint ma

2014. április 13., vasárnap
A dinoszauruszok korában ötször akkora volt a légkör karbontartalma, mint ma
AlamosaurusDB

A dinoszauruszok korában mintegy ötször akkora volt a légkör szén-dioxid-tartalma, mint ma - mutatták ki az Utrechti Egyetem kutatói, akik szerint eredményeik az éghajlatváltozás előrejelzésében is hasznosak lehetnek.

A dinoszauruszok korának is nevezett mezozoikum (hozzávetőleg 250-65 millió évvel ezelőtt) jelentős tektonikus, éghajlati és evolúciós változások kora volt. Az őskontinens ekkor szakadt a ma is ismert kontinensekre, és az ezzel járó tektonikus mozgások hatására jelentős vulkanikus tevékenység kezdődött a Föld felszínén -

írja a LiveScience.com tudományos hírportál

. A vulkánkitörések nagy mértékben növelték a légkör szén-dioxid-tartalmát, aminek következtében az éghajlat kivételesen meleg volt ebben az időszakban. Ez fontos tényezője volt az evolúciónak és az állatfajok szétválásának. A friss tanulmány vezető szerzője, az Utrechti Egyetemen földtudományokkal foglalkozó

Douwe van der Meer

kollégáival a földrengések által kiváltott hullámok terjedését vizsgálva következtetett a Föld belsejének struktúrájára és az egykori tektonikus mozgásokra. Ebből kiindulva rekonstruálták visszamenőleg a vulkanikus aktivitást és az ezzel járó karbonkibocsátást. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé. "Lényegében látjuk a Pangea őskontinens darabokra szakadását, az óceánok kiterjedését és bezárulását" - magyarázta Douwe van der Meer. A mezozoikum korabeli magasabb karbonkibocsátást tetézte, hogy a légkörben lévő szén-dioxidból a mainál lényegesen kevesebbet kötött meg a vegetáció, így összességében mintegy ötször akkora volt a légkör karbontartalma, mint napjainkban - derül ki a kutatók becsléséből. Ez az ötszörös eltérés jóval nagyobb, mint amire a korábbi - 1980-as és 1990-es években végzett - kutatások jutottak, amelyek nagyrészt még a tengerszint változásából próbáltak következtetni a légköri karbonszintre. A kutatók reményei szerint a vulkáni tevékenység, a szén-dioxid-koncentráció és a klíma közötti kapcsolat jobb megértése segíthet a jövőben várható éghajlatváltozás pontosabb előrejelzésében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.