Közélet

Milliárdos pert nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzat az Erste Bank ellen

Milliárdos pert nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzat az Erste Bank ellen

2014. március 10., hétfő
Milliárdos pert nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzat az Erste Bank ellen

Megnyerte a hódmezővásárhelyi, valamint a mindszenti és a székkutasi önkormányzat az Erste Bank Hungary Zrt. által indított pert, amely során a bank annak megállapítását kérte, hogy a településekre szálljon át a korábbi víziközmű-szolgáltató, - az időközben felszámolásba átment - Zsigmondy Béla Zrt. mintegy 4,6 milliárd forint értékű kötvénytartozása. A Szegedi Törvényszék 2014. március 7-i tárgyaláson hozott ítéletében a Bank keresetét teljes egészében elutasította, és 7 700 000 forint perköltségben marasztalta az alperesek javára.

A hódmezővásárhelyi Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. 2006-ban bocsátott ki kötvényt a Raiffeisen banknál, amelynek segítségével az akkori kisebbségi tulajdonos (Berliner Wasserbetriebe) érdekeltségét vásárolta ki. A kötvényt 2007 októberében az Erste Bank Hungary Nyrt. megvette a Raiffeisentől, a Zsigmondy Béla Zrt. és az Erste kötvény-kibocsátási megállapodása eredményeképpen 21 384 392 svájci frank össznévértékű kötvény került kibocsátásra „Zsigmondy Béla Zrt. II. Kötvény” néven. A Zsigmondy Béla Zrt. a kötvény-kibocsátásból eredő kötelezettségeinek eleget is tett egészen 2014-ig. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) alapvető változásokat hozott minden hazai víziközmű-szolgáltató számára. A törvény alapján a vízközmű vagyon a Zsigmondy Béla Zrt. szolgáltatási területén lévő önkormányzatok tulajdonába került. Az Erste Bank Zrt. ennek hatására kihátrált a víziközmű-szolgáltató finanszírozásából: felmondta a cég folyószámla-hitelét, majd amikor a cégnek likviditási nehézségei támadtak, előre hozta a kamatfizetési időszakot, valamint követelte a kötvény részleges előtörlesztését. Ennek hatására a Zsigmondy Béla Zrt. gazdasági működése megroppant, ami a felszámolási eljárásához vezetett, az eljárás jelenleg is folyik. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal megvonta a cég működési engedélyét és kijelölte szolgáltatónak az Alföldvíz Zrt-t. Az Erste Bank Hungary Zrt. ezt követően 2013. november 4 –én kelt keresetével annak megállapítását kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy a Zsigmondy Béla Zrt. II. Kötvény” –ből fakadó jogok és kötelezettségek, mint a víziközmű vagyonhoz kötődő jogok és kötelezettségek a víziközművek tulajdonjogával együtt 2013. január 1. napjával átszálltak az Önkormányzatokra. Az Erste Bank Hungary Zrt. azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy az alperes önkormányzatokat összesen 19 176 967 svájci frank (kb. 4,6 milliárd Ft) megfizetésére kötelezze. Ebből Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatát 17 987 228 svájci frank erejéig, Mindszent Város Önkormányzatát 947 342 svájci frank erejéig, Székkutas Község Önkormányzatát 243 547 svájci frank erejéig kérte marasztalni (az átszállt víziközmű vagyon értékének arányában). A Szegedi Törvényszék a 2014. március 7–i tárgyaláson hozott ítéletében a felperes keresetét teljes egészében elutasította, és a felperest 7 700 000 forint perköltségben marasztalta az alperesek javára. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.