Közélet

Választókerületenként 101 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek

Választókerületenként 101 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek

2014. február 12., szerda
Választókerületenként 101 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n tette közzé szerdán a névjegyzékből történő adatszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatóját. A választási eljárási törvény szerint a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét (az érintett választókerületre kiterjedően) az illetékes egyéni választókerületi választási iroda adja át a jelölt kérésére. Az adatokat azonban csak akkor adja át az iroda, ha a jelölt igazolja, hogy befizette az NVI számlájára a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egy havi összegének megfelelő összegű adatszolgáltatási díjat, ez jelenleg 101 500 forint. A Listát állító pártok is kérhetik a név- és lakcímadatokat, ekkor az NVI adja át azokat. Az átadásnak ebben az esetben is feltétele az adatszolgáltatási díj befizetése, de a pártok esetében a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhető mandátumok számával (93), vagyis 9 439 500 forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért. Az NVI oldalán megtalálható az a számlaszám, amelyre az adatszolgáltatási díjakat utalni kell. A választási irodák azt követően adhatják át a jelölteknek a név- és lakcímadatokat, ha azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületben, és már nem jelöltaspiránsok, hanem a választási bizottság által nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek. A pártok akkor kaphatják meg a név- és lakcímadatokat, ha sikerült országos listát állítaniuk, ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Az országos listák nyilvántartásba vételéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt. Az a választópolgár azonban, aki nem szeretné, hogy az áprilisi országgyűlési választás kampányában a jelöltek, jelölőszervezetek megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.

Péterfalvi Attila

, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a közelmúltban ajánlásban hívta fel a figyelmet arra: a választópolgárok - összhangban információs önrendelkezési jogukkal - megtilthatják, hogy a választási szervek kiadják a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek az adataikat. Az ehhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok a helyi választási irodához juttathatják el, vagy az NVI honlapján (www.valasztas.hu) tölthetik ki. A NAIH elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a választási szervektől megkapott név- és lakcímadatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.