Közélet

Polgárőrfórum Mórahalmon – az illegális migránsok ellen fognak össze + FOTÓK

Polgárőrfórum Mórahalmon – az illegális migránsok ellen fognak össze + FOTÓK

2014. február 28., péntek
Polgárőrfórum Mórahalmon – az illegális migránsok ellen fognak össze + FOTÓK
migracios_forum_morahalom04_gs

Az utóbbi években folyamatosan növekszik az illegális határátlépők száma, tavaly Csongrád megye területén 17.500 illegális migránst fogtak el. A tendenciákról és az aktuális teendőkről a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök tartottak szakmai fórumot Mórahalmon.

A polgárőrök migrációval kapcsolatos tevékenységét vették számba a Mórahalmon rendezett fórumon, melyre a kormányhivatal, a rendőrség munkatársai is meghívást kaptak, továbbá a környékbeli települések polgármesterei. Csongrád és Bács-Kiskun megyékben az elmúlt években jelentősen megnőtt az illegális migránsok száma.

Batiz István

, a megyei polgárőr szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy tavaly 17.500-an ezren lépték át megyénk területén az országhatárt ily módon. „Szorosan együttműködünk a rendőrséggel, a tanácskozás egyik célja pedig az, hogy a megváltozott módszereket és körülményeket számba vegyük” – közölte a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. Csongrád megye esetében a határátkelőhelyeken is jelentősen forgalomnövekedést tapasztaltak 2013-ban, közel 1,3 millió fővel többen lépték át az államhatárt. Az illegális migránsok száma közel 270%-kal nőtt, összesen 17 ezer 475 fő próbált illegálisan bejutni hazánkba, őket 126 embercsempész segítette.

Dávid Károly

, Bács-Kiskun megye rendőr-főkapitánya arról szólt, hogy az elmúlt években már megfigyelhető volt az illegális migránsok számának folyamatos emelkedése. „A szerb viszonylatban az elmúlt négy évben jelentős növekedés volt tapasztalható. Határszakaszunkon megháromszorozódott az elfogott külföldiek száma” – tájékoztatott. Szólt arról is, hogy Bács-Kiskun megyében 101 polgárőr egyesülettel van megállapodásuk, akik a határterületeken is nagy segítséget nyújtanak a rendőröknek a migráció kezelésében.

Nógrádi Zoltán

fideszes polgármester méltatta a polgárőrökkel és a rendőrséggel való jó együttműködést. A 25 éves város jellegzetességeivel kapcsolatban elmondta, az illegális migránsokon kívül a nyári időszakban sok vendégmunkás érkezik a településre zömében Romániából, akik a városvezető szerint szintén fokozott kockázatot jelentenek. Nógrádi leszögezte, az illegális határátlépők elfogásában a lokális erőforrások nélkülözhetetlenek, ezen felül pedig a hivatásos szervekkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.