Közélet

Fidesz: a nők munkaidőben is részt vehessenek szervezett rákszűrésen!

Fidesz: a nők munkaidőben is részt vehessenek szervezett rákszűrésen!

2014. február 4., kedd
Fidesz: a nők munkaidőben is részt vehessenek szervezett rákszűrésen!
emlorakszures03_gs

Jogszabályban rögzítené a Fidesz, hogy a nők munkaidőben is részt vehetnek szervezett rákszűrésen - közölte Pelczné Gáll Ildikó, a kormánypárt női tagozatának elnöke és Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásáért felelős miniszteri biztos kedden, a rákellenes küzdelem világnapján.

Pelczné Gáll Ildikó

a budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, a nők mindössze 40-50 százaléka megy el a szűrővizsgálatokra, amin mindenképpen változtatni kell, és elősegíteni, hogy ez az arány emelkedjen. Megjegyezte ugyanis, hogy a mellrák vezető halálozási ok, holott ha kellő időben felismerik, gyógyítható. A Fidesz-KDNP ezért azt kéri a nemzetgazdasági és az erőforrástárcától, valamint az Országgyűléstől, hogy törvény rögzítse: a nők mentesülnek a munkavégzés alól a szervezett szűrés idejére - közölte a Fidesz alelnöke, a kormánypárt női tagozatának elnöke. Hozzátette, ha a választás előtt már nem sikerül elfogadni az előterjesztést, az új parlamentre vár majd ez a feladat. Hangsúlyozta, a nők szűrővizsgálatokon való részvétele "nemcsak rólunk szól, a mi egészségünkről, hanem a családunkról, és egyfajta felelősség is, amellyel tartozunk gyermekeinknek és családunknak".

Szalai Piroska

a tájékoztatón elmondta, évente minden hetedik magyar nő emlőrákban hal meg. A miniszteri biztos is kiemelte a szűrés fontosságát, majd közölte: céljuk, hogy a nőknek ne kelljen szabadságot kivenniük a szűrővizsgálaton való részvételhez. Ezért kezdeményezik, hogy a szervezett szűrésekre - amelyekre kétévente hívják a 45 és 65 év közötti nőket - el lehessen menni munkaidőben. A Párizsban tartott első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én a rettegett kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot írtak alá. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a rákellenes küzdelem világnapjává nyilvánította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.