Közélet

Bajnai sóval szórná be a Klik helyét (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Bajnai sóval szórná be a Klik helyét (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2014. február 26., szerda
Bajnai sóval szórná be a Klik helyét (FRISSÍTVE) + FOTÓK
bajnai_szegeden_forum04_gs

Munkahelyteremtés, az oktatási rendszer átalakítása és szolidaritás – ebben a három pontban határozta meg a legfontosabb lépéseket Bajnai Gordon a Tisza Szállóban telt ház előtt tartott fórumán, melyen az Összefogás 2014 mind a négy Csongrád megyei jelöltje felszólalt. A Fidesz-KDNP szegedi szervezete szerint a baloldal már eljátszotta a szegediek bizalmát.

Botka László

polgármester azt hiányolta, hogy a Fidesz nem az elmúlt négy év elért eredményeivel kampányol, szerinte az lenne a normális a kampány során. „Az a furcsa érzésünk van országosan és helyben is, hogy a kormánypártok az ellenzék ellen fordulnak a kampány során” – jegyezte meg hozzátéve, Szeged sok mindenben erős, például az uniós források lehívásában, hiszen 280 milliárd forintot hívtak le az elmúlt hét éveben. „Egy dologban nem vagyunk erősek, ez pedig a helyi Fidesz. Míg országosan a Fidesz választási kampányt vív az ellenzék ellen és arra törekszik, hogy a közbeszédet ne az ország jelenlegi állapota határozza meg, hanem 6-7-8-10 évvel ezelőtti események, addig azt tapasztaljuk, hogy a helyi fideszes képviselők sem akarnak – feltehetően azért mert nem tudnak – elszámolni azzal, hogy mi mindent tettek az elmúlt négy évben Szeged városáért” – szögezte le a szocialista városvezető. Botka elmondta, hogy az új klinikai tömb, az ELI lézeres kutatóközpont és a városrehabilitáció terveit egyaránt az előző, szocialista kormány időszakában határozták el. A fórumon

Bajnai

a normalitás szigetének Szegedet, amennyire egy önkormányzattól telhet, s úgy látja, hogy az április 6-ai választásokon az fog eldőlni, hogy milyen úton haladjon az ország. Elmondta, jó érzés látnia, hogy itt nem egy négyéves ciklusokban gondolkodnak, hanem Szegeden 12 éve Botka-korszak van. Szerinte korszakot csak az tud csinálni, aki hosszú távon gondolkodik. Az Együtt-PM elnöke szerint

Orbán Viktor

további kormányzása, vagyis az „Orbánisztán” azt kínálja, hogy egy szovjet utódállam mintájára szerveződő klán irányítaná az országot. Ezután a mostani kormány jelképeit keresve szóba hozta Felcsútot, mellyel kapcsolatban megjegyezte, kormányra kerülésük esetén jogszabályba foglalnák, hogy ne lehessen akkora stadiont építeni egy településre, melynek a befogadóképessége nagyobb, mint az adott hely lakosságszáma.

Bajnai szerint Paks egy szimbólum, ami szimbolizálja azt a hazugságot, amire a mostani kormány építi a hatalmát. „Moszkváig kellett elmenni, hogy a rezsicsökkentés hazugsága kiderüljön” – közölte, hozzátéve, hogy kétszer annyiba fog kerülni az áram, és a következő 21 évben minden egyes családnak évente 100 ezer forinttal több adót kell fizetnie ahhoz, hogy kitermelje a paksi beruházásra felvett hitel árát. Bajnai szerint Orbán Viktor addig menekült a brüsszeli sárkány elől, míg a moszkvai medve ölelő karjaiban találta magát.

Két út: Ausztria vagy Ukrajna

A fórumon Bajnai közölte, Orbán Viktornak személyes szerepe volt abban, hogy az ország 1990-ben elindult a nyugat felé vezető úton, egyben szinte egyedüli felelősként nevezte meg a tekintetben, hogy hazánk zsákutcába került. Április 6-án arról is választunk szerinte, hogy Ausztria vagy Ukrajna felé vegyük az irányt. Emlékeztetett, Ukrajnában azért haltak meg emberek, mert Európához szerettek volna közeledni. Amennyiben kormányra kerülnek, három fontos lépést kell megtenni Bajnai Gordon szerint, elsőnek a munkahelyteremtést nevezte, majd arról beszélt, hogy vissza kell szereznünk a jövőnket. Ennek kulcsa az oktatás, amit át kell alakítani, s a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) helyét sóval kellene behinteni a politikus szerint. A pedagógusokat betanított munkásnak nevezte, amin változtatna az ellenzéki összefogás, ha bizalmat kapnának a választóktól. A szolidaritás helyreállítását is kulcskérdésnek nevezte. Magyarország jövője nem Őszödön, hanem Pakson dől el Bajnai szerint. Fontosnak nevezte a gyermekéhezés felszámolását, úgy látja, erre évente közel 15 milliárd forintot kellene költeni. „Békét csak az hozhat, aki győzött” – buzdította a jelenlévőket, hogy április 6-án az ellenzéki összefogás jelöltjeire adják le voksukat. A fórumon felszólalt a négy Csongrád megyei jelöltjük is, az 1-es körzetben induló Szabó Sándor arról beszélt, hogy félelmet lát az emberek szemében, nem mernek odamenni például az aláírásgyűjtő standjukhoz. Bátyai Edina megismételte, hogy azért kezdett el politizálni, mert a politika beleszólt az életébe, s arról is szólt, hogy számára – mivel nagyobbik fia külföldön él – nem pusztán statisztikai adat, hogy hányan keresik a boldogulásukat más országban.

Bajnai megtekintette az új klinikai épületet

Csongrád megyei körútja során Szegedre látogatott Bajnai Gordon szerda délután. Az Együtt-PM vezetője Botka László polgármesterrel körbejárta az új klinikai tömb területét, majd egy lakossági fórumot is tartott az ellenzéki összefogás helyi jelöltjeinek részvételével.
bajnai_szegeden08_gs
Az ellenzéki összefogás jelöltjeinek képviselőivel, valamint Botka László polgármesterrel az oldalán járta be az új klinikai tömb területét Bajnai Gordon. Az Együtt-PM vezetője megtekintette a műtőket és modern, európai színvonalú műszaki berendezéseiket is, emellett a kellemes tavaszi időben egy sétát is tett Szeged belvárosában. "Jó volt végigsétálni Szeged belvárosán és megtekinteni a felújított tereket és a modernizált tömegközlekedést. Szeged jó példája annak, hogyan lehet ésszerűen felhasználni a forrásokat, az uniós fejlesztések mintavárosa" - hangsúlyozta a körút végén Bajnai Gordon. A politikus kiemelte: büszke rá, hogy a klinika az ő közbenjárásának köszönhetően jöhetett létre, mellyel Szeged a régió egészségügyi központjává nőtte ki magát, ezzel belépett a 21. század Európájába. A beruházás nem csak egészségügyi szempontból bír kiemelt jelentőséggel, de az alapkőletételen nemrég átesett ELI lézerkutatónak is köszönhetően a város a kontinens tudományos térképén is megerősítette helyét.

Fidesz-KDNP: a szocialisták már bucira tömték a zsebeiket

A Fidesz-KDNP szegedi szervezete az alábbi közleményt adta ki Bajnai Gordon látogatása és lakossági fóruma kapcsán. A Gyurcsány-Bajnai koalíció egyszer már átverte a szegedieket! Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egyszer már becsapta Szeged lakosságát. Azt ígérték, hogy csökkentik az emberek terheit és fejlesztik Magyarországot. Ezzel ellentétben a Gyurcsány-koalíció kormányzása idején csökkent az emberek fizetése, elvették a 13. havi nyugdíjat, nőtt a munkanélküliség, és megduplázták az ország adósságát. A Gyurcsány-Bajnai kormány alatt tizenötször emelték a rezsiárakat, háromszorosára emelték a gáz árát, kétszeresére a villany árát. A bankokat segítették a családokkal szemben, a nemzeti vagyont pedig elherdálták és szétlopták. Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Bokros Lajos, akiknek a neve egyet jelent a megszorításokkal, a magyar családok tönkretételével, most újra összeállt és mai szegedi bejelentésük szerint adóemelést hajtanának végre. Az Orbán-kormány eddig 20%-kal csökkentette a rezsiárakat. A szocialisták megszüntetnék ezt is. Munkahelyteremtést ígérnek Szegeden. Szeged 12 éve szocialista vezetésű város. Ez idő alatt nem történt a városban munkahelyteremtő beruházás. 12 éve volt Szeged polgármesterének, hogy megalapozza a város gazdaságát. Ezzel szemben a szegedi munkaerőpiac folyamatosan szűkül, a fiatalok elvándorolnak Budapestre, mert itt nincs munkalehetőség. Gyurcsány és Bajnai, a kormányzásuk idején egyet értettek Paks bővítésével. Most támadják azt. Most társadalmi békét ígérnek, miközben 2006-ban a tömegbe lövettek. Nem lehet adni a szavukra. A szocialisták, kormányzásuk során bucira tömték a saját zsebeiket. A szegediek pontosan el tudják képzelni, hogy ha a harmad-vonalbeli Simon Gábornak 240 millió forintja lapul Bécsben, akkor mi lehet a szocialista „nagykutyák” spájzában. A szegediek nem kérnek többet a bukott baloldalból, ugyanazokból, akik tönkretették az országot, eladósították és elszegényítették a magyar családokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.