Közélet

Zenés flash mobbal hangolódtak a Házasság Hetére a Marson + FOTÓK, VIDEÓ

Zenés flash mobbal hangolódtak a Házasság Hetére a Marson + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 25., szombat
Zenés flash mobbal hangolódtak a Házasság Hetére a Marson + FOTÓK, VIDEÓ
hazassag_hete_szeged37_gs

Dél-alföldi népdaloktól zengett a Mars téri piac nagycsarnoka, a Házasság Hetére hívták fel ily módon a szervezők a szegediek figyelmét. Több mint száz önkéntes öt dalt énekelt el a vásárlók meglepetésére és természetesen örömére.

Szegeden még nem volt példa arra, hogy népdallal mozgattak volna meg több mint száz embert. A Házasság Hetének szervezőinek ez sikerült, a Mars téri piac nagycsarnokában

Fábry-Ivánovics Tünde

énekes koordinálásával öt dél-alföldi dal csendült fel. A flash mob, vagy más néven villámcsődület igencsak meglepte a vásárlókat, többen csak kapkodták a fejüket, eleinte nem értették, miért kezdenek el a mellettük a kezükben kosárral vagy szatyorral sétáló emberek énekelni.

Gyurisné Hutter Katalin

, az egyházmegye CsaládKözPontjának munkatársa elmondta, a Házasság Hetét hatodik alkalommal rendezik meg, február 9-étől párgyakorlatokra, kerekasztal-beszélgetésekre, kiállításokra és zenés-irodalmi műsorokra várják az érdeklődőket. „Ki szerettük volna vinni az emberek közé ezt a rendezvényt, tavaly az Árkádban tartottunk flash mobot, idén pedig a piacra esett a választásunk, hiszen ez Szegednek nagyon fontos része, rengeteg családos ember fordul itt meg” – részletezte. Elárulta, bár a flash mob mindössze pár perces, keményen készültek rá, több mint száz önkéntes tanulta meg a Fábry-Ivánovics Tünde által kiválasztott népdalokat. „Mi azt gondoljuk, hogy házasságban élni öröm, és ezt szeretnénk megmutatni minél több embernek” – tette hozzá Gyurisné Hutter Katalin.

A házasság meghatározza az egyház életét, a társadalom és a család életét egyaránt Kondé Lajos szerint. „A házasság egy szentség, ennek a fontosságát és üzenetét újra és újra hangsúlyoznunk kell. A házasság szentségi tartalmáról beszélnünk kell, fel kell hívni a figyelmet arra a segítségre, amit azok a felek kapnak, akik egységben, harmóniában élnek egymással a házasságban” – fogalmazott a dóm plébánosa. „Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen dalokat válasszunk, hiszen házasságot hirdető vagy pártoló népdalokat nem könnyű feladat találni. Tudjuk jól, hogy a népdalaink mindegyike nevel valamire, figyelmeztetnek vagy feszültséget vezetnek le, így inkább az udvarlás fázisából válogattam, ami végül elvezet egy lakodalom ígéretéig” – nyilatkozta portálunknak Szeged aranygyűrűs népdalénekese. Fábri-Ivánovics Tünde a felkészüléssel kapcsolatban elmondta, mindenki tudja, hogy a dél-alföldi daloknak hogyan kell szólniuk, mindenkinek benne vannak a fülében ezek a dallamok. Igaz, voltak, akik attól tartottak, hogy nem tudnak öt dalt megtanulni, de a próbák során rájöttek, hogy ezek a dalok beleivódnak az ember lelkébe. http://www.youtube.com/watch?v=WSG6cFfL0ME Örömmel biztosította a helyszínt a Szegedi Vásár és Piac Kft. a flash mobhoz, Erdei Péter ügyvezető elmondta, az egyházmegye kereste fel őket, és mivel nagyon jó ötletnek tartották a népdalos villámcsődületet, egyértelmű volt, hogy támogatják a rendezvényt. „A Házasság Hetén korábban készült fotókból egy kiállítás is nyílt a Művészetek Hídján, remélem az is elnyeri a piac vásárlóinak tetszését” – tette hozzá. A piac vezetése több rendezvénnyel is közelebb kívánja hozni az embereket egymáshoz, így például az adventi gyertyagyújtásokkal, de családi napot is rendeznek nyaranta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.