Közélet

Szegeden is jubileumi programsorozattal ünneplik a madarakat

Szegeden is jubileumi programsorozattal ünneplik a madarakat

2014. január 9., csütörtök
Szegeden is jubileumi programsorozattal ünneplik a madarakat
madargyuruzes10_gs

Megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a szegedi madárkutatás azonban már több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza. Februártól interaktív programokkal, előadásokkal várják az égi vándorok barátait, akik közelebbről megismerkedhetnek a fülemülével, a daruval és a túzokkal is.

Két ok miatt is különlegesnek számít a 2014-es esztendő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, hiszen ez évben ünneplik megalakulásuk negyvenedik évfordulóját, valamint ekkor emlékeznek meg a száz éve elhunyt természettudósról,

Herman Ottóról.

A jubileum apropójából színes rendezvényekkel és szórakoztató, interaktív programokkal hívnák fel a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára.

A Fehér-tó megmentője

"Ugyan a madártani egyesület a negyvenedik születésnapját ünnepli idén, a szegedi ornitológia gyökerei több mint fél évszázadra,

Beretzk Péter

munkásságáig nyúlnak vissza, aki 1963-ban alakította meg madártani szakkörét" - magyarázta portálunknak

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára. Beretzk Péter nőgyógyász orvos volt, aki a vadászaton keresztül esett szerelembe a természettel - így kezdetben puskával, majd távcsővel követte a Szeged környéki madarakat. A Fehér-tó élővilágának megmentése is az ő nevéhez köthető: miután rájött, hogy mekkora természetvédelmi értéket képvisel ez a nagy kiterjedésű, szikes terület, mindent megtett a megmentéséért. "Az 1920-as évek végén gazdasági okokból halastóvá kezdték el alakítani, de Beretzk Péter munkásságának köszönhetően az országban szinte elsőként védetté nyilvánították" - mondta el az ornitológus. Az MME 1974-es alakulását sajnos nem érte meg a szakember, nem sokkal korábban elhunyt. Emléktábláját a rendezvénysorozat egyik programjaként megkoszorúzzák.

darvak07_gs

A fél évszázadra visszanyúló hagyományokat egész éves programsorozattal elevenítik fel Csongrád megyében, május 10-én a Szegedi Vadasparkban, október 16-án pedig feltehetőleg az Agórában (ez utóbbi helyszín még szervezés alatt van). Fotósorozattal és filmvetítéssel, valamint játékos, interaktív programokkal ismerkedhetünk itt meg a madarakkal és védelmük fontosságával. Május elejére tervezik Szegeden a Fülemülék Éjszakáját, melynek során alkonyatkor testközelből hallgathatjuk a kismadarak énekét, miközben a szakemberek sok érdekességet elárulnak az állatról. Csongrád és Békés megye határában, a kardoskúti Fehér-tónál a Kőrös-Maros Nemzeti Park invitálja madármegfigyelésre a természetjárókat szeptember 20-án, a szegedi Fehér-tónál pedig ismét lesz

Darvadozás

november 14-16 között. Október 4-én és 5-én, az Európai Madármegfigyelő Napokkal párhuzamosan is rendez természetjáró túrát és madármegfigyelést az egyesület helyi csoportja.

A 2014 év madara a túzok

tuzok

A madártani egyesület immár hagyományszerűen kiválasztja az év madarát, melyre fokozottan szeretné felhívni a figyelmet: 2014-ben a túzokra esett a választás. A madár - amely az MME címerében is helyet kapott - az egyik legnagyobb természetvédelmi értékünk, hiszen Spanyolországon kívül már csak hazánkban (főként az Alföldön) él belőlük nagyobb populáció. "Az 1900-as évek elején még közel 12 ezerre becsülték az országban fészkelő túzokok számát, élőhelyük összezsugorodásával és a megváltozott mezőgazdasági módszerek elterjedésével azonban drámaian lecsökkent a számuk. A hatvanas évek végén tudatos munkával próbáltak gátat szabni eltűnésüknek, így napjainkra sikerült stabilizálni egy körülbelül másfél ezres populációt" - magyarázta Tokody Béla. Március környékén egy előadás-sorozattal mutatják be a szegedieknek ezt a különlegesen szép, ám sajnos rendkívül ritka madarat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.