Közélet

Higiénikusabb trolik és villamosok Szegeden? + FOTÓK

Higiénikusabb trolik és villamosok Szegeden? + FOTÓK

2014. január 16., csütörtök
Higiénikusabb trolik és villamosok Szegeden? + FOTÓK
SZS20140116_antibakterialis_szkt_015

A Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a vírusokkal! A nemrégiben kifejlesztett világszínvonalú ezüst antibakteriális oldattal forradalmasíthatják a tömegközlekedési járművek higiéniáját, s ezzel gátat szabhatnak a betegségek továbbterjedésének – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Tóth István Tibor ügyvezető igazgató.

Naponta 50 ezer utas használja a szegedi tömegközlekedés járműveit, csak az 1-es villamos vonalán napi 33 ezer ember fordul meg. Járványidőszakban – mint ahogyan a közelgő influenzajárványban is – az olykor zsúfolt buszokon és villamosokon adják-veszik egymástól a betegségeket az utasok. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Közlekedési Kft. ennek kiküszöbölésére egy új, nanotechnológán alapuló antibakterális fertőtlenítő módszert fejlesztett ki. A közös projekt eredménye egy olyan biológiai védelem, ami: „gyorsabban pusztítja el a baktériumokat, mint az egyéb veszélyes vegyszerek” – ismertette a forradalmi innovációt

Dékány Imre

akadémikus, az SZTE Orvosi Vegytani Intézetének professzora. Az egyetem fejlesztése többéves kutatáson alapul, amelyet az épülő 265 ágyas új szegedi klinikaépületben is sikerrel alkalmaznak, ott 99 kórterem falát és padlózatát vonták be a különleges anyaggal, ami kevesebb, mint egy óra alatt képes elpusztítani a baktériumok és gombák 99 százalékát. „A kapaszkodókat, fogódzkodókat és oldalfalakat titánium-oxiddal dörzsölik át, a textilülések felületét pedig nanoezüstös megoldással fújják át. Várhatóan hónapokra elegendő védelmet nyújt majd az utasoknak a fertőzésekkel szemben, de egy-egy járványidőszakot biztosan kibír majd” – tette hozzá

Tóth István Tibor

, az SZKT ügyvezető igazgatója. A kételkedőknek sincs okok aggodalomra, a nanotechnológiai módszer nem ártalmas sem az egészségre, sem pedig a környezetre; a rudak fogdosásával nem kell attól tartaniuk, hogy hazaviszik kezükön a szert.

Gyimesi László

, Szeged városfejlesztési és külügyi tanácsnoka is méltatta az önkormányzati cég és az universitas kooperációjában megvalósult fejlesztést. Kifejtette, az együttműködés példaértékű lehet más nagyvárosok számára is, hiszen ez mindkét fél előnyére válik, jelen esetben pedig a városi tömegközlekedés utasai is profitálnak belőle. Az innovációs adóból 1,5 millió forint jutott a fejlesztésre, majd további 2,5 millióból gazdálkodták ki azt az indulócsomagot, ami 300 liter nanoezüstöt és a 60 liter titánium-oxid-oldatot tartalmaz. „Több tízszeresen térül meg a beruházás, ha elérjük a kívánt hatást. Szerintem ennél hatékonyabb beruházást nehéz eszközölni, nem kell hozzá sok pénz, viszont óriási eredményt tudunk elérni az utasok érdekében” – zárta a sajtótájékoztatót az ügyvezető igazgató. A sajtótájékoztatót követően Tóth István Tibor Gyimesi László közösen kivonultak a Pulz utcai telephelyre, hogy a gyakorlatban is demonstrálják a fentebb említett módszereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.