Közélet

Hatezer daru maradt még a Fehér-tónál, késnek a récefajok

Hatezer daru maradt még a Fehér-tónál, késnek a récefajok

2014. január 4., szombat
Hatezer daru maradt még a Fehér-tónál, késnek a récefajok
darvak

Az enyhe időjárásnak köszönhetően közel hatezer darut ért utol még Szegednél az új év, a madarak közül egyre többen próbálják átvészelni a telet a Kárpát-medencében a jobb tavaszi költőhely reményében. A hazánkban telelő récefajok is késlekednek az ornitológusok szerint.

Hatezer daru köszöntötte az új évet a szegedi Fehér-tavon: az eddigi enyhe tél sok költöző madarat ösztökélt arra, hogy a fáradságos és veszélyes utazás helyett itt, a Kárpát-medencében vészeljék át a fagyos évszakot. Másfél évtizeddel ezelőttig inkább csak átutazóban érintették ezt a területet az állatok, az utóbbi időszakban azonban egyre többen várják Szeged közelében a tavaszt. "A Fehér-tónál éjszakázó állatok 50-60 km-es távolságban elhelyezkedő mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni, melynek legnagyobb része a Vajdaságban van. Az itteni földeken a betakarítás után is maradt annyi kukoricaszem, amely ellátja őket. Mivel se jég, sem pedig hó nincsen, így könnyen hozzáférhetnek a táplálékhoz a madarak" - magyarázta

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára.

darvak07_gs

Tavaly januárban is hasonló számú madár időzött a Fehér-tónál, tízéves távlatra visszatekintve azonban folyamatos növekedésről beszélhetünk ezen a területen. "A környezeti változásokhoz alkalmazkodva a darvak vonulási szokása is átalakulóban van. Eredetileg a legtöbben Tunéziában, Észak-Izraelben és Szudánban teleltek, de az Európában maradók gyorsabban visszatérhetnek, így ők foglalhatják el a legoptimálisabb költőhelyeket. A kockázat azonban igen nagy, hiszen a tartós fagy és nagy hó miatt kialakult táplálékhiány megtizedeli a hátramaradt állományt" - magyarázta az ornitológus. Sokan közülük még délebbre húzódnak a leghidegebb hónapokban, egyes példányok azonban táplálékhiány miatt legyengülnek, és nem képesek hosszabb utat megtenni. Tavaly január végén, amikor zordabbra fordult az időjárás, még közel ezer daru gázolt Szegednél a húsz centis hóban, élelem után kutatva. Nem csak Közép-Európában, de tőlünk északabbra is enyhébb időjárás uralkodik az ilyenkor megszokottnál. Ezt tükrözi, hogy a nagy tömegekben érkező, hazánkban telelő récefajok is késlekednek, a fagy még nem hajtotta őket hazánkba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.