Egészség

Emmi: még tart a várólistás műtétek egyeztetése

Emmi: még tart a várólistás műtétek egyeztetése

2014. január 22., szerda
Emmi: még tart a várólistás műtétek egyeztetése
mutet

Az intézmények még nem zárták le a várólisták "újratervezését", valamint a kapcsolatfelvételt az előjegyzéses műtétekre váró betegekkel, és a műtéti időpontok egyeztetése is folyamatban van – közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére.

Mivel ez a felmérés még tart, ma még nem állapítható meg pontosan, hogy a betegek hány százalékánál lehet elvégezni a műtétet a többletforrás alapján, ennek megfelelően egyelőre a pluszforrás visszafizetéséről sem lehet beszélni - tájékoztattak. Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az államtitkárságot, hogy a Népszabadság azt írta: akár a várólista rövidítésére folyósított gyorssegély kétharmadát is vissza kell fizetniük a kórházaknak a túl merev szabályok miatt. A lap szerdai cikkében ismerteti: a kormány tavaly 800 millió forintot osztott szét azon kórházak közt, amelyek a legtöbb műtétre várakozót tartják nyilván. A plusztámogatásért cserébe az intézményeknek vállalniuk kellett a várólista rövidítését. Az érintett intézmények az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) pontos listát kaptak, amelyen taj-számokhoz rendelték az összeg felhasználását, vagyis személyre szólóan határozták meg, hogy kiket kell előrevenni. Ők jellemzően azok, akik nagyon régen vannak a várólistán. Operáció helyett viszont sok helyütt várhatóan vissza kell adni a pénzt, a kórházak ugyanis most szembesültek azzal, hogy műtétre váró betegeik jó részét "elvesztették", és legfeljebb az esetek 30 százalékában kerülhet sor a műtétre – olvasható a lapban. A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni, és ha addig nem tudják elkölteni az összeget a kijelölt taj-számok tulajdonosaira, akkor vissza kell azt utalniuk az OEP-nek, nem fordíthatják a következő sorban állóra - írta az újság. Az összeg felhasználásának nehézségei a Magyar Kórházszövetség elnökségében is szóba kerültek.

Velkey György

elnök a lapnak azt mondta, kezdeményezik, hogy a visszavont pénzt is a várólisták csökkentésére lehessen fordítani. Az államtitkárság közleménye leszögezi, hogy a várólistákat az intézmények kötelesek vezetni, tehát a betegekkel történő kapcsolattartás és a betegek állapotának nyomon követése továbbra is a kórházak, illetve a kezelőorvos feladata. Úgy vélik, a várólisták csökkentése érdekében az elmúlt év végén megalapozott döntés született azzal, hogy a leghosszabb várakozási idejű nagyízületiprotézis-beültetésre várók, ezen belül is a legrégebben várakozó betegek mielőbbi ellátását kell preferálni. A döntéssel az érintett szakma és kórházak döntő többsége is egyetért - írták. "A műtétek tervezése és az adatok gyűjtése elkezdődött, ezért ma még nem állapítható meg pontosan, hogy a betegek hány százaléka esetében lehet elvégezni a műtétet a többletforrás alapján, ennek megfelelően egyelőre nem lehet visszafizetésről sem beszélni" – áll a közleményben. Hozzátették: a kormány ezt a többletforrást célzottan ennek a betegkörnek az ellátására akarja fordítani, és a kórházi felmérések lezárása után lehet – egyeztetve a szakmával és az intézményekkel - eldönteni, hogy milyen módon lehet az eredeti célok megtartásával a forrás fennmaradó részét is hasznosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.