Közélet

Több forrásból gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás

Több forrásból gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás

2013. december 1., vasárnap
Több forrásból gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás
rendorseg02_ia

Több pénzből gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás: a bíróságok részére 548 millió forinttal, míg a Kúria számára 70 millió forinttal több forrást biztosít a 2014. évi költségvetés - közölte Rétvári Bence az MTI-vel.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kiemelte: a 2014. évi költségvetés a céloknak megfelelően lehetővé teszi a bírósági eljárások gyorsítását, valamint különböző fejlesztések és beruházások megvalósítását. A következő esztendőben lényegesen több forrás jut az igazságszolgáltatás fejlesztéseinek finanszírozására is - fűzte hozzá. A parlamenti államtitkár kifejtette: jövőre a járásbíróságok, a törvényszékek és az ítélőtáblák 548 millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhatnak 2013-hoz képest. A Kúria 70 millió forinttal nagyobb összegből végezheti tevékenységét, mint 2013-ban. A 2014. évi költségvetés elősegíti a bírósági épületek felújítását. Erre a célra tízszer több forrás jut jövőre az előző évinél, ez 50 millió helyett 500 millió forintot jelent. Hozzátette: régóta szükséges fejlesztések fedezetét tartalmazza a jövő évi költségvetés. Ennek megfelelően jelentősen nő az igazságszolgáltatást érintő beruházásokra fordítandó összeg az előző évhez képest. A 2014-es büdzsé erre a célra 3,39 milliárd forintot irányoz elő, ez a 2013-as forrás három és félszeresét jelenti. Ez magában foglalja a Debreceni Járásbíróság és a Ceglédi Járásbíróság 2014. évre tervezett beruházásainak kiadásait. A Pest megyei bíróság épületének rekonstrukciójára jövőre 4,4 milliárd forint jut - sorolta. Ahogy a többi ágazat, az igazságügy is inflációs ráta feletti forrásgyarapodással számolhat a jövő évre. A beruházások mértékének bővülése azonban a korábbi esztendőkhöz képest érezhető elmozdulást hozhat - állapította meg a parlamenti államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.