Közélet

Nem dózerolják le a SZOTE sportcentrumát + FOTÓK

Nem dózerolják le a SZOTE sportcentrumát + FOTÓK

2013. november 13., szerda
Nem dózerolják le a SZOTE sportcentrumát + FOTÓK
szote-sportpalya_007_ia

Az elmúlt héten megjelent sajtóértesülést, miszerint a szegedi klinikaberuházás miatt elbontanák a SZOTE-sportpályát, cáfolta a projektvezető.

November 6-án az egyik szegedi egyetemi lap weboldalán azzal kapcsolatban jelent meg hír, miszerint a szegedi klinikaberuházás miatt parkosítási célból - illetve sejtések szerint egy parkoló építése miatt is - elbonthatják a SZOTE-sportpálya létesítményeit. A

Hökkentő.hu fel is sorolja

tételesen: 5 salakos teniszpályáról, 1 salakos kézilabdapályáról, 1 strandröplabdapályáról, 1 aszfaltozott kosárlabdapályáról, két - szintén aszfaltfelületen álló - gyakorló kosárlabdapalánkról, valamint 2 teniszfalról van szó, a lap becslése szerint mintegy 4000 négyzetméternyi területről. Az ok prózai. "Az új klinikai építkezések és a várható további építkezések miatt felborult az arány a beépített terület és a zöld terület között. Ezt akarják kompenzálni azzal, hogy a sportpályát parkká alakítanák át. Ezt a területet a 'legegyszerűbb' átalakítani, hiszen komoly munkálatokat nem igényel, mivel a terület sík, jól kialakított és a rajta lévő sportpályákat olcsón le lehet rombolni. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb ez a megoldás, mint a közelben lévő egyetemi ingatlanokon átalakítást végezni" - olvasható a Hökkentő írásában, ahol felhívják a figyelmet, korábban már két kézilabdapályát felszámoltak a jelenlegi klinikaprojekt miatt. Az írás megjegyzi, bár hivatalos értesítés nem történt az ügyben, a hallgatók aláírásgyűjtésbe kezdtek a sporttelep megmentéséért.

szote-sportpalya_004_ia

Felkerestük a SZOTE-sportpálya vezetőjét a hírrel kapcsolatban.

Hajdu István

kérdésünkre megerősítette, értesülései szerint egy október végi orvoskari értekezleten került szóba a sportcentrum megszüntetésének lehetősége. "Nem hiszem hogy ez pletyka, valamiféle zöld területre biztosan szükségük van. Állítólag konkrétan elhangzott olyan is, hogy 2014 június elejéig készen kell lennie a parknak" - közölte a december 1-jén nyugdíjba vonuló telepvezető, aki megerősítette azt is, valóban indult aláírásgyűjtés egy biokémikus oktató szervezésében. Hajdu István hozzátette, az információáramlásban komoly problémákat tapasztal. "Sajnos csak 'folyosói információk' szintjén jutnak el hozzánk ilyen hírek, nem nagyon kapunk tájékoztatást középvezetői szinten sem" - állítja.

szote-sportpalya_013_ia

Az ügy kapcsán megkerestük

Tapasztó Sándort

, a klinikaberuházás projektvezetőjét is, aki cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a sportcentrum ne érné meg jövő nyári, 40. születésnapját. "A klinikai tömb a jelen állapotában megépült, mellette a zöldterületeket rövidesen rendezik, és egyelőre itt meg is áll a folyamat. A sportpályák maradnak, parkoló sem épül a helyükre. A klinikai tömb további bővítésére sem terv, sem elképzelés nincs jelenleg. Ez az épület elkészült, mindössze annyi további munkára kerül sor, hogy a tervek szerint

2014/15-ben a 410 ágyas új klinikát átépítik, korszerűsítik

. Más egyéb e beruházás keretein belül nem történik" - közölte a projektvezető. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hosszú távú tervekben valóban számoltak hasonló lépéssel, parkosítás a teniszpályák helyén abban az esetben jöhetne szóba, ha a Szegedi Tudományegyetem tovább építené, bővítené a klinikai tömböt. "A jelen beruházás kapcsán nincs ilyenről szó. Távlati koncepcióként szerepelt a tervekben a parkosítás, ám ez csak akkor realizálódna, ha a jelenlegihez hasonlóan nagy volumenű beruházás keretében, hasonló nagyságú klinikai tömböt akarna felhúzni az egyetem. Ez azonban most nem cél, és mint említettem, nincs is ilyen terv. Ám ha lenne, akkor viszont szükségessé válna, hogy a zöldterületi mutatókat egyensúlyba hozzák" - jegyezte meg Tapasztó Sándor. Úgy tűnik tehát, hogy a SZOTE sportcentruma megéri 40. születésnapját jövőre, s a számos itthoni és külföldi hallgatót is érintő sportolási lehetőség nem szűnik meg a klinikák mögötti területen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.