Közélet

Megérkeztek a munkagépek, "kiemelik" a Szőke Tiszát + FOTÓK

Megérkeztek a munkagépek, "kiemelik" a Szőke Tiszát + FOTÓK

2013. november 14., csütörtök
Megérkeztek a munkagépek, "kiemelik" a Szőke Tiszát + FOTÓK
szoke_tisza_bontas01_gs

Az egykor szebb napokat megélt gőzöst lángvágókkal darabolják, és munkagépekkel húzzák a partra a Szőke Tisza darabjait. Azt, hogy mikorra tűnik el végleg a roncs, nem tudni, az időjárástól függ a munka menete.

A roncs kiemelését hosszú hónapokig késleltette, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) döntésére várt a tulajdonos, ám végül nem vették meg a gőzöst, így újabb szakaszába lépett a Szőke Tisza bontása.

Dán Zsolt

, FERRO TOTÁL Kft. tulajdonosa arról tájékoztatott,

hiába tervezték már többször a hajó kiemelését

, meg kellett várniuk a hivatal döntését. Megtudtuk, a védettség alá helyezett darabjait a gőzösnek külön tárolják, s várhatóan ezeket egy múzeumban fogják kiállítani. „Egy 40 tonnás láncos kotrógépünk van kint a területen, illetve a telephelyünkön egy daru, melyekkel felváltva dolgozunk. Szeletekre szedjük a hajót, úgy emeljük ki a partra, a védett részeit elszállítjuk, míg a többit tovább daraboljuk és konténerekbe rakjuk” – részletezte. A Tisza áradása megnehezíti és lassítja a munkálatokat, ezért Dán Zsolt nem tudja megmondani, hogy mikorra végeznek, de idén szeretnék befejezni. További meglepetésekre is számítanak, hiszen betonnal öntötték ki a hajótest egy részét, s nem tudják, mi mindent rejtenek a víz alatt lévő részek. Korábban megpróbálták kiszivattyúzni a vizet a hajótestből, ám nem sikerült, valószínűleg azért, mert több helyen megsérült.

2012 szeptemberében kezdték el bontani

a gőzöst, mely századik születésnapját biztosan nem éri meg. A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek. 1958-ban átépítették, ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.