Közélet

Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK

Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK

2013. november 29., péntek
Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK
szent_istvan_piac20_gs

Péntekenként helyi termelők és kézművesek portékái közül válogathatunk a Szent István téren, ahol nemcsak sajtok, füstölt húsáru és savanyúság, hanem például kézműves termékek is várják a vásárlókat.

„A meglévő vásárlói igényeket szeretnénk kielégíteni ezzel a kezdeményezéssel, így immár kézműves termékkel is a lakosság rendelkezésére állnak a termelők és kereskedők a piacon. Bízom benne, hogy sikeres lesz a kezdeményezés, és pozitívan befolyásolja a piac jövőjét” – fogalmazott

Erdei Péter

a megnyitón. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a környékbeli termelők mellett kézműveseket is várnak, például egy szegedi szappankészítő is kínálja portékáit. „Az a célunk, hogy a vásárlókat egészséges magyar árukkal lássuk el, melynek útja nyomon követhető a termelőtől egészen az asztalig” – szögezte le Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke emlékeztetett, egy program keretében februárban

tanyasi termékek piaca nyílt

a Mars téren, mely nagy népszerűségnek örvend, hiszen egyre keresettebbek a helyi termékek. „Érdemes tudni, hogy Csongrád megyében 9000 kertész van s rengeteg problémával küzdenek. A környéken működő TÉSZ-ek megszűntek, s a termelők nem tudtak mit kezdeni a terményeikkel. Fontos lépésnek tartom az ilyen háztáji piacnyitásokat, s remélem ide tudjuk csalogatni a kuncsaftokat, és minél többen megismerik azokat a helyi ízeket, melyeket a környékbeli termelők állítanak elő” – nyilatkozta portálunknak.

szent_istvan_piac17_gs

A körzet Fidesz-KDNP-s képviselője a háztáji piac megnyitóján emlékeztetett, 2010-es választási programjában is szerepelt, hogy újra élettel töltsék meg a Szent István teret. „Ez nehezebbnek bizonyult, mint korábban gondoltuk, mert a korábbi élő piactér átkerült a Mars térre, így mind az árusok, mind a vásárlók elszoktak innen” – fogalmazott.

Haág Zalán

hozzátette, fejlesztések történtek, például ponyva került az asztalok fölé, ami védi az árusokat és a portékákat egyaránt. Ezen felül több rendezvénynek adott otthont a tér, ezzel is a népszerűségét szerették volna növelni.

Juhász Csaba

burgonyát kínált a Szent István téren, s mint elmondta, reméli, vissza tudják csábítani a belvárosi terecskére a vevőket. A Mars téren is szokott árulni, s tapasztalatai szerint, egyre többen kérdezik meg, hogy hol termelte a krumplit, vagyis egyre tudatosabbak a lakosok. Hangsúlyozta, vegyszert alig használ, hiszen ő is ezt a terméket fogyasztja, így bátran meri ajánlani mindenkinek. A hódmezővásárhelyi

Halász Imre

különleges sajtokat árult, de savanyúságot is láttunk.

Fehér Klára

kézzel készített, kecsketejes szappanokat árult, s mint megtudtuk, kizárólag természetes alapanyagokat használ fel, még az illatosításukhoz is. Mint ismeretes, a víztorony és környezete 2006-ban újult meg, előtte hosszú évtizedekig a belváros egyik igazi agorája volt, ennek szellemiségét idéznék fel ismét a piaccal. Ezentúl péntekenként délután két óráig várják a vásárlókat, tavasztól pedig további programokat is szerveznek, hogy felpezsdítsék a Szent István tér életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.