Közélet

Izraeli hadiipari cég is érdeklődik a vásárhelyi mamutautó iránt + VIDEÓ

Izraeli hadiipari cég is érdeklődik a vásárhelyi mamutautó iránt + VIDEÓ

2013. november 7., csütörtök
Izraeli hadiipari cég is érdeklődik a vásárhelyi mamutautó iránt + VIDEÓ
modellauto

Két és fél év munkájával a világ legnagyobb robbanómotoros modellautóját állította elő egy lelkes vásárhelyi csapat. Az autó szinte minden alkatrésze egyedi fejlesztésű, egy hadiipari cég érdeklődését is felkeltette.

Gyermeki lelkesedésből kezdett modellautót építeni a vásárhelyi

Kiss Attila

, a hobbinak induló barkácsolásból azonban a világ eddigi legnagyobb robbanómotoros modelljárműve született meg. A Rewarron névre keresztelt járgány két és fél évig készült, és nem csupán nagyságában, de felépítésében is egyedülálló: saját fejlesztésű komputeres rendszer irányítja, külön hozzá készített szervóval. Hetven kilométeres óránkénti sebességgel dagaszthatja a sarat, a legszélsőségesebb útviszonyok sem jelentenek számára problémát.

Kicsiben is nagyot alkottak

"2009-ben készítettük az első modellünket, még a megszokott méretben. Az apró jármű szinte egy másodperc alatt elérte csúcssebességét, a mozgása pedig semmiképp sem hasonlítható egy valódi autóéhoz, megfogant hát bennünk az ötlet, hogy egy nagyobb méretű és súlyú járművet készítsünk" - mesélte a SZEGEDma.hu-nak Kiss Attila. A Mammuth Works csapatát megalakítva négy fő állt neki a munkálatoknak, kezdetben egy gyermekeknek készült quadot alapul véve. Két és fél év munkájának és milliós nagyságrendű befektetésnek gyümölcse a videón száguldozó autó. http://www.youtube.com/watch?v=pSbIsWWVdas A 2 méter hosszú, 90 centiméter széles, és mintegy 80 centiméter magas járgány a legnagyobbnak számít a világon, ráadásul konstrukciója is egyedi ötletek és megvalósítások tárházát vonultatja fel. A számítógépes rendszer és a szervó mellett több mint 180 egyedileg elkészített alkatrész található benne, a motor és a kerekek kivételével szinte minden a vásárhelyi csapat műhelyében készült. Ezek külön-külön is értékes, izgalmas fejlesztésnek bizonyultak, felkeltették többek között egy izraeli hadiipari cég érdeklődését is. A jó tereptulajdonsággal bíró, gyors és könnyen manőverezhető jármű a jelenleg használt, összkerekes robot felderítő, határőrző munkáit vehetné át a későbbiekben.

modellauto2

A sorozatgyártás és értékesítés legnagyobb akadálya, hogy ezzel a méretaránnyal elsők a világpiacon - modellversenyeket ugyan mindenhol rendeznek, de nem ilyen nagy gépekkel. Terveik szerint három típusban - alacsony-, prémium- és versenykategóriában - kezdhetnék el a későbbiekben a sorozatgyártást, valamint egy európai roadshow-t is indítanának a jármű népszerűsítésére, mindez persze az érdeklődéstől és a pénzügyi helyzettől is függ majd. Honlapjukon a következő prototípusról is

szavazhatunk,

az eddigi állás szerint az összkerékhajtású rallyautó elkészítésének állnak neki, amely jövő év végéig elkészülhet. A vásárhelyi csapat munkájáról és üzleti elképzeléseiről egyébként szerdán este az SZTE Gazdaságtudományi Kar SzegedBoost Vállalkozói Klubjának keretében is hallhattak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.