Közélet

Hende: a Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött

Hende: a Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött

2013. november 28., csütörtök
Hende: a Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött

A Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött, gazdag vagy szegény, hogy milyen hit vagy meggyőződés irányítja az életét, csak az, hogy vállalja a munkát, és ha kell, a küzdelmet is mindazért, amit a piros-fehér-zöld zászló jelent - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Roma katonák a seregben című film bemutatóján.

Hende Csaba

azt mondta: "ez a film olyan romákat mutat be, akiknek sikerült". Megtalálták helyüket az életben és egyenrangú tagjai lettek a honvédek közösségének. Kemény munkájukra támaszkodva, a honvédség segítségével sikerült kitörniük a szegénységből, és "azokból az ördögi körökből, amiket a szegénység font az életük köré" - fogalmazott a miniszter. A filmben a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a szentendrei Altiszti Akadémia olyan katonái szerepelnek, akik vállalják roma származásukat és katonaként is bizonyítottak. Öt katona személyes történetét elmesélve mutatja be, hogy a honvédség milyen lehetőséget jelent a romák számára. "Én eldöntöttem, hogy leszek valaki" - fogalmazott az egyik filmben szereplő katona, míg egy másik szereplő azt hangsúlyozta: "tanulni, tanulni, tanulni, mert ez az egyetlen kiút a szegénységből". Elhangzott a filmben az is: "a katona egy megbecsült ember Magyarországon". A honvédelmi miniszter azt mondta, mindannyian szeretnének több roma embert látni a honvédségben.

Garai Péter

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta: azon lesz, hogy ezt az életpályát minél jobban megismertesse a roma fiatalok körében, hogy minél több roma fiatal találja meg boldogulását a honvédségben. A film bemutatása után

Buri Edina

, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kabinetvezetője átadta

Farkas Flórián

, az ORÖ elnökének üdvözletét. Buri Edina felidézte, hogy a magyar kormány 2011 májusában kötött keretmegállapodást az ORÖ-vel, melyben vállalták a romák társadalmi integrációját segítő feladatok megvalósítását. Ennek nyomán a Honvédelmi Minisztérium és az ORÖ egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást. Buri Edina az elmúlt egy évet tartalmasnak nevezte, és kiemelte: a HM élen jár a roma társadalmi integrációt segítő tevékenységekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.