Közélet

120 romatelepen élőnek építene lakóparkot az egyházmegye + FOTÓK

120 romatelepen élőnek építene lakóparkot az egyházmegye + FOTÓK

2013. november 20., szerda
120 romatelepen élőnek építene lakóparkot az egyházmegye + FOTÓK
lakopark_sajttaj04_gs

Huszonkét kiskundorozsmai nehéz sorsú cigány családnak építene lakóparkot a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az Árpa és Búza utca által határolt területen emberhez méltatlan körülmények között élőknek segítenének a beruházással.

Hatan élnek egy Árpa utcai lakásban Kolompár Józsefék. „A legjobban a fürdőszoba és a wc hiányzik, ráadásul télen majd megfagy az ember. Fával tüzelünk, de rosszak a nyílászárók, a gyerekek fáznak” – sorolta a problémákat. Nekik és további huszonegy kiskundorozsmai családnak segítene a Szeged-Csanádi Egyházmegye egy lakópark építésével. Sajátos együttműködése van a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal az egyházmegyének, akik a Dorozsmán élő családok normális lakhatási körülményeinek kialakításában kértek a segítséget.

Kiss-Rigó László

megyés püspök elmondta, az új lakópark kialakításával megteremthetik annak a lehetőségét is, hogy önmagukon segítsenek az ott élők, hiszen saját erőből onnan, ahol most élnek, kiemelkedni nem tudnak. Hangsúlyozta, a katolikus közösségnek kötelessége segítenie a rászorulókon. „A hit tettek nélkül halott, mi pedig élő hittel szeretnénk rendelkezni. Egy keresztény hívő ember nem hajthatja le a fejét tiszta lelkiismerettel anélkül, hogy ne tenne valamit olyan esetekben, mint amilyen a dorozsmai családok helyzete” – hangsúlyozta a püspök. A tervezett lakóparkkal kapcsolatban közölte, a lakásokon kívül egy kápolnát is építenének, továbbá egy közösségi házat és egy sportpályát. „Minden fejlesztést az ott élőkkel és képviselőikkel egyeztetve szeretnénk kialakítani. A Keresztény Roma Szakkollégium mintájára azt szeretnénk, hogy a lakópark nehéz sorsú nem roma családokat is befogadna” – tette hozzá Kiss-Rigó László. Kezdeményezésükhöz anyagi támogatást nem kérnek Szeged városától, erkölcsit és jogit viszont igen, például a szükséges terület rendelkezésre bocsátását. A munkát minél hamarabb el szeretnék kezdeni, most a kérelem átvétele után felkeresik az önkormányzatot, így megkezdődhetnek az egyeztetések. „A történelem folyamán ilyen lehetősége még nem volt a cigányságnak” – erről már

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt. Portálunknak elmondta, ők maguk jelentik a garanciát arra, hogy a lakópark állapotát megőrzik. „Az oda költözők kezét nem engedjük el, ott leszünk velünk. Tudjuk jól, ha magukra hagynánk őket, hamar putrivá válnának az új házak. Külön felelősök lesznek, akik a rendért és tisztaságért fognak felelni” – szögezte le Nagy Mihály.

Raffael György

roma mediátor a sajtótájékoztatón elmondta, ha a társadalmi mobilitás hiánya olyan méreteket ölt, mint a dorozsmai telepen, az már közügy. Hozzátette, a beköltözéssel kezdődik majd csak a munka neheze, hiszen a romáknak a társadalmi integrációját segíteniük kell, életvezetési tanácsokat kell nekik nyújtani, hogy az öngondoskodás feltételeinek alapjait megteremtsék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.