Közélet

Jelentős eltérés lehet a háziorvosok többlet bevételében

Jelentős eltérés lehet a háziorvosok többlet bevételében

2013. október 30., szerda
Jelentős eltérés lehet a háziorvosok többlet bevételében

Átlagosan 456 ezer forint többlet érkezik novemberben a háziorvosi praxisokhoz, de az OEP számításai szerint akár 500 ezer forint eltérés is lehet az egyes kifizetések között - írja szerdai cikkében a Magyar Hírlap.

Emlékeztetnek rá: a többlet forrása a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátás idei előirányzatának 3,6 milliárd forintos emelése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számításai szerint egy háziorvosi szolgálatra jutó havi átlagos bevétel 45 600 forinttal nő, és tíz hónapra visszamenőleg jár a többletpénz. Az összeget azonban több tényező is befolyásolja Weborvos.hu cikke szerint, így például a praxisok nagysága, de az is, hogy milyen az ellátott betegek korösszetétele. Emiatt jelentős eltérésekre lehet számítani, az OEP becslése szerint akár 200-700 ezer forint között is ingadozhat az egy összegben kifizetett többletforrás nagysága - ismerteti a lap.

Pátri László

, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) alelnöke azt mondta, mindenütt megvan már a helye a többletnek, ám ezen túlmenően is számítanak még forrásbővítésre. "Természetesen a sokéves elmaradás ledolgozása nem megy egy lépésben, mivel az ügyeleti finanszírozás díjának rendezésében 2007 óta sokéves elmaradás halmozódott fel. Ennek ellenére minden pénzügyi segítség hozzájárul az ellátás biztonságának növeléséhez" - mondta. Hozzátette: bíznak abban, hogy néhány év alatt kialakulhat az alapellátó szolgálatok munkáját és szakmai értékét megfelelően tükröző finanszírozási színvonal, ami vélhetően orvosolni fogja az elöregedéssel küzdő felnőtt- és gyermekellátás utánpótlásgondjait is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.