Közélet

Gurulni a labdákért - mozgáskorlátozottak sportnapja + FOTÓK

Gurulni a labdákért - mozgáskorlátozottak sportnapja + FOTÓK

2013. október 20., vasárnap
Gurulni a labdákért - mozgáskorlátozottak sportnapja + FOTÓK
mozgaskorlatozott_sportvalaszto_mj 84

Kerekesszékes rögbi, ülőröplabda és bocsa - csak néhány azon sportok közül, amit mozgáskorlátozott embertársaink is űzhetnek, nekik tartottak sportnapot Szegeden.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mozgásukban korlátozott embertársaink testi korlátai bizony azt is jelentik, hogy fel kell adniuk a sportot. Pedig ez közel sincs így, sőt. Aki kilátogatott szombaton a mozgáskorlátozottak sportnapjára, az olyan valóságot láthatott, aminek valójában természetesnek kellene, hogy legyen. Ehhez azonban meg kell rázni minden fogyatékkal élőt, hogy induljon el, és az összes sportegyesületet, hogy tegyen lehetővé számukra helyet, időt, infrastruktúrát. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és a Magyar Paralimpiai Bizottság rendezte meg a Regionális MERI napokat, melynek keretében hat városban szerveztek szeptemberben és októberben sportnapokat. Ennek az eseménysorozatnak az utolsó állomása volt a szegedi, ahová mintegy 200-an látogattak el. A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjában tucatnyi sportágat mutattak be köztük az asztaliteniszt, hajtányt, jógát, ülőröplabdát, kerekesszékes-rögbit, teniszt, vívást, bocsát.

Bodnár Zoltán

, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Szervezetének titkára elmondta portálunknak, hogy 12 sportágat mutattak be a mai napon az egyetem sportközpontjában, de amit nem sikerült élőben megismertetni a résztvevőkkel, azokról a sportokról vetítéseket tartottak. „Szegeden is lehet sportolnia mozgáskorlátozottaknak, az asztaliteniszesek ingyen tartanak edzések nekünk, de a Csakazért SE ülőröplabdásai is várják a mozogni vágyókat, lövészetben és teniszben is kipróbálhatják magukat a kerekesszékesek Szegeden. Sajnos jellemző a visszahúzódás ebben a közösségben. Épp ezért az is a célunk ezzel a nappal, hogy bemutassuk azokat a lehetőségeket, ahol sportolhatnak sorstársaink, megmozgathatják izmaikat, ami a fizikai erőpróba mellett nem kevésbé lehet lélekemelő is. Ez egy mentális előrelépés számukra, egy új irány, új út a mindennapjukban. Példaértékű a Csakazért SE ülőröplabdások utánpótlása, ahol láthatják az életvidám, mozgáskorlátozott gyerek önfeledt játékát” - emelete ki a titkár. Az ülőröplabdások csapatából

Jónás László

mesélt nekünk arról, hogy milyen fontos eljuttatni azt az üzenetet a mozgáskorlátozottaknak, hogy a négy falon kívül is van olyan aktív élet számukra, ahol akár sportszerelést húzva, közösségben játszva tölthetnek el értékes órákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.