Kultúra

Befutott Szegedre a Titanic + FOTÓK

Befutott Szegedre a Titanic + FOTÓK

2013. október 18., péntek
Befutott Szegedre a Titanic + FOTÓK
SZS20131018_titanic_kiallitas_megnyito_009

Ajándékokat és hálaleveleket is kapott a Titanic-katasztrófa túlélőitől a mentőgőzösön szolgáló magyar orvos – derült ki a tragédia emlékére rendezett Vármúzeumi megnyitó kiállításon.

Mindössze 26 éves volt

Lengyel Árpá

d, amikor a Carpathia gőzös fedélzetére lépett, hogy a Titanic túlélői segítségére siessen. A mentés hajnalán a hajó kapitánya az úgynevezett fedélközbe osztotta be az orvost, hogy a mentőcsónakokból beemelt átfagyott utasokat, és sérülteket ápolni tudja. Munkájáról hálalevelek, ajándékok és kitüntetések tanúskodnak, bár a tragédia körülményei annyira megviselték, hogy soha többé nem vállalt hajóorvosi szolgálatot, élményeiről pedig csak egy-két szakmai konferencián beszélt. A látogatók néhány aggodalmas gondolatot is hallgattak a doktor naplójából a „feledhetetlen hajó” katasztrófájáról, és a túlélők rémületéről. A pénteken megnyílt, horvát Rijekai Múzeumból érkezett kiállítás anyagában szegedi vonatkozású tablókon és plakátokon elevenedik meg a monumentális luxusgőzös tragikus története, sőt, egy hajómodellt is láthatott a közönség. A tárlat legnagyobb attrakciója mégis annak az öt mentőmellénynek az egyiket, melynek az egyik szerencsétlenül járt utas életét köszönhette. Az "elsüllyeszthetetlennek" kikiáltott 45 ezer tonnás Titanic tragédiája a Szegedi Híradóban is megjelent 1912. április 12-i számában, a baleset után egy nappal. A korabeli cikk szerint a gőzös kávét, teát, s mintegy 100 millió márka gyémántot szállított a hajótestben. De arról is írtak, hogy a jégheggyel történt ütközés pillanata után az asszonyokat és a gyerekeket helyezték biztonságba először.

Fogas Ottó

, a múzeum igazgatója kiemelt fontosságú eseményként tekint a Szegedre befutott tárlatra, ugyanis ez megalapozza a horvát Tengermelléi-fennsíki megyével köttetett szoros kapcsolatot.

Zlatko Komodina

horvát politikus és

Magyar Anna

megyei közgyűlési elnök ugyancsak ennek jelentőségét hangsúlyozták. A Titanic kiállítás rendezéséről, s a mentőmellény érkezésének körülményeiről korábbi cikkünkben

ITT

olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.