Írjon nekünk

Egyetem

5-6 ezer érdeklődőre számítanak a szegedi pályaválasztási napokon + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

SZS20131017_palyavalasztasi_kiallitas_013A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a tudatos pályadöntésben kívánja segíteni a fiatalokat az október 17. és 19. közötti pályaválasztási vásárral.

“Találd ki magad!” – ezzel a mottóval várja az általános, középiskolás fiatalokat és az egyéb érdeklődőket a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, mely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg a kétnapos Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt az IH Rendezvényközpontban, illetve az ehhez kapcsolódó szombati interaktív Családi Pályaválasztási Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az IH-ban mintegy 60 standdal jelentek meg az oktatási intézmények – főként középiskolák, illetve természetesen a Szegedi Tudományegyetem is – és különböző vállalkozások, akik tájékoztató anyagokkal készültek, s minden kérdésre választ adnak. Elhangzott, a három nap folyamán 5-6 ezer érdeklődőre (elsősorban 7-8., 11-12. osztályosokra, szüleikre, tanáraikra) számítanak, a vidéki tanulókat buszokkal szállítja a megyeszékhelyre a munkaügyi központ.

Több szakma, több diploma

A rendezvényt B. Nagy László kormánymegbízott nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet, a pályaválasztás nem játék, olyan kérdésben kell dönteniük a fiataloknak, mely meghatározza életük további részét. Mint mondta, a szegedi kiállítás és vásárnak az a fő célja, hogy a munka világa felé vezető úton hasznos információkkal vértezzék fel az érintetteket. Úgy fogalmazott, a felgyorsult, folyamatosan változó világban állandóan készen kell állni a tanulásra, érdemes több szakmát is elsajátítani, több diplomát is megszerezni. Közvetlen hangú bevezetőjét egy kedves tréfával zárta: a tudatos pályaorientáció fontosságát az ifjak derültségére annak a barátjának a példáján keresztül világította meg, aki “gyerekkorában komp akart lenni, de nem komp lett…”

Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal foglalkoztatási főigazgató-helyettese arról szólt, hogy országszerte több mint 80 helyszínen rendeznek hasonló kiállításokat, melyekre várhatóan mintegy 100 ezer fiatal látogat el. Ő is kiemelte, érdemes alaposan mérlegelni, meggondolni a pályaválasztást, s tudatos pályadöntést hozni, különösen annak tükrében, hogy a munkaügyi központok több mint 60 ezer pályakezdő munkanélküli fiatalt tartanak számon, miközben bizonyos szakmákban komoly munkaerőhiány mutatkozik.

139 pályamunka érkezett a rajzversenyre

A megnyitón adták át a korábban meghirdetett, a pályaválasztás témaköréhez kapcsolódó rajzpályázat díjait is. A nagy érdeklődést jelzi, hogy 12 megyei település 19 iskolájából 139 pályamunka érkezett. Az első díjat Polner Eszter (Madách-iskola, Szeged), a másodikat Fazekas Erik (Tabán-iskola, Szeged), a harmadikat Börcsök Bianka (Kálvin téri iskola, Makó) érdemelte ki a zsűri döntése értelmében. Különdíjban részesült a szegedi Rókusi-iskola 7. osztályos csapata, Császár Mirjám (Madách-iskola, Szeged), Dóczi Eszter (Weöres-iskola, Ruzsa) és Király Lilla (Madách-iskola, Szeged). Az iskolák közül a szegedi Kossuth Zsuzsa-tagintézmény standját találták a legszebbnek, míg a munkaadók közül a Hungerit Zrt. kis pavilonját.

Hatékonyabbá válik a szakképzés

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón megtudtuk, a megyei munkaügyi központ október elején indította a pályaválasztást támogató kampányát. Egyebek mellett üzemlátogatásokra viszik a diákokat, most pénteken 70 fő utazhat el Kecskemétre a Mercedes-gyár tanműhelyébe. Szóba került a szakképzési rendszer átalakítása, megreformálása is. B. Nagy László azt mondta, a szakképzés színvonala nagyon leértékelődött, illetőleg hiányszakmákat érint a szakképzés, ezért a kormányzatnak cselekednie kellett. Határozott szándék, hogy szakképzés kibocsátását minőségben és mennyiségben is összhangba hozzák a munkaerőpiac igényeivel. Az érintett szereplők – kormányzat, kereskedelmi és iparkamara, vállalatok stb. – szerencsére széles körben összefogtak, így a kormánymegbízott szerint a következő években pozitív fejlemények várhatóak mind a hiányszakmák munkaerőgondjainak leküzdésében, mind a munkanélküliség tovább csökkentésében.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató azokat az eszközöket mutatta be, melyekkel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segíti a tudatos pályaorientációt, valamint a szakképzés átalakítását. Kiemelte a Klebelsberg-központ, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal között ezekben a témákban kialakult, immár konkrét megállapodásban is testet öltött gyümölcsöző szakmai együttműködést.

Részletes információk és az esemény programja ide kattintva!

Hirdetés

Kommentek

Egészség

Kárpátalján mutattak példát a szegedi orvostanhallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Büszkék lehetünk rájuk, a Kárpát-medence legszegényebb régiójában nyújtottak segítő kezet.

Tovább olvasom

Egyetem

Fiatal zeneművészek segítik a bohócdoktorokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kar és az egyetem hallgatói mellett a város lakói is csatlakozhatnak. Mutatjuk, mikor és hogyan!

Tovább olvasom

Egyetem

Három az a kettő? – Decemberben fény derülhet a szegedi rektor személyére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az utolsó pillanatban nyújtotta be pályázatát még egy jelentkező Szegeden.

Tovább olvasom

Aktuál