Közélet

Szivattyút emeltek ki Tápénál a szegedi vitorlások + FOTÓK

Szivattyút emeltek ki Tápénál a szegedi vitorlások + FOTÓK

2013. szeptember 16., hétfő
Szivattyút emeltek ki Tápénál a szegedi vitorlások + FOTÓK
uszodaru2

Kipper György és a szegedi vitorlások lelkes csapata évek óta roncsmentést folytat Tápén a téli kikötőben, ezúttal egy szivattyút hoztak a felszínre.

Körülbelül egy évvel ezelőtt egy viharnak köszönhetően süllyedt el Tápén a téli kikötőben egy speciális zagyszivattyú és vele együtt egy úszódaru is.

Kipper György

és a szegedi vitorlások lelkes csapata már sikeresen kiemelt egy közel három éve elsüllyedt kompot. A roncsoktól mentes kikötő reményében, amely ideális a vitorlás hajók kikötésére és a kishajós oktatások megtartása szempontjából, vállalták a roncsmentés folytatását. A szivattyú egyik vége a daru emelőkötelén függött, míg a másik vége a szívófejjel körülbelül 3 méter mélyen a vízfelszín alatt az iszapban volt. Első lépésben egy úszómű és rombolócsörlők segítségével megemelték a szivattyút, majd a légszekrények egyenkénti vízmentesítése következett. Végül négy nagy teljesítményű szivattyúval sikerült ismét a úszóképes állapotba hozni a Tisza Yacht tulajdonában lévő gépet. A mélyen az iszapba merült hidromotoros vágófej és szívócső kiemelését, felkötését, már csak az egyre hidegebb vízhőmérséklet nehezítette. A szivattyút most átvizsgálják, hogy milyen károkat tett benne a víz alatt töltött egy év, és ennek függvényében döntenek, hogy érdemes-e megjavítani. Kipper György elmondta, szeretnék teljesen megtisztítani a roncsoktól a kikötő területét, hogy így növeljék a vitorlás és kishajós oktatásokra használható szabad vízfelületet. Ezért megállapodás született, hogy megpróbálják kiemelni a még ott lévő, úszódarut is, bár az jóval nagyobb feladat lesz, mivel az úszótest teljes egészében a víz alatt van. A Szőke Tisza csontváza is remélhetőleg hamarosan eltűnik a kikötőből, a tulajdonos szeptember hónapra tervezi a bontási munkák folytatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.