Közélet

Mádl Dalma lesz a Szobori búcsú díszvendége Ópusztaszeren

Mádl Dalma lesz a Szobori búcsú díszvendége Ópusztaszeren

2013. szeptember 2., hétfő
Mádl Dalma lesz a Szobori búcsú díszvendége Ópusztaszeren
rotunda_opusztaszer_ia

116 éves hagyományt elevenítenek fel idén is az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján.

A környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a Szobori búcsúra, hogy megemlékezzenek honszerző vezérünkről. Az alkalomból kitárul az ünnepi bejárat, a

Böjte Csaba

által adományozott székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. A monostor romjai között tartott püspöki szentmisén arra is fény derül, ki lesz az idei Szer Üzenete díjas. Ugyanezen a napon

Fábián Tamás

, az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt geográfus és utazó fotóiból nyílik kiállítás a Puszta Házában. A Szobori búcsú idei díszvendége

Mádl Dalma

, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete,

Mádl Ferenc

köztársasági elnök özvegye lesz. A nap központi eseménye a középkori monostor romjainál bemutatott püspöki szentmise, melynek keretében 2007 óta minden évben átadják a Szer Üzenete díjat. Az emlékpark a kitüntetést olyan magyar embereknek adományozza, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét juttatják el a magyarokhoz. Délután interaktív mesével, népi játszóházzal, korabeli tanórával, fogatbemutatóval és kocsikázással, magyar terelő pásztorkutyák bemutatójával, nomád tevékenységekkel, hangszerbemutatóval és még sok érdekes programmal várják a látogatókat. Az ünnep az Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik: 1897-ben jöttek össze először a millenniumi emlékműnél, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. A később Kisboldogasszony napjához kapcsolódó ünnepségekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a környékbeliek „szobori búcsú” néven kezdték emlegetni ezeket az alkalmakat. A szobor Árpádot, a búcsú – katolikus ünnepként – keresztény múltunkat jelenti. Az ünnep eredeti tartalmával és üzenetével 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. és az első szobori búcsú 110. évfordulóján éledt újjá.

Programok:

10.00

Fogatok, kocsik gyülekezése a főbejárat előtt

10.30

Lovas kocsik, fogatok zenés felvonulása a székelykapun át a monostorhoz

11.00

Ünnepi püspöki szentmise és Szer Üzenete-díjátadás a monostor romjainál. Celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök. Közreműködnek: Harmónia Egyesület (Kistelek), Róka Szabolcs Tinódi-díjas lantművész

13.00

Fábián Tamással a világban – kiállítás megnyitó az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt magyar geográfus, világutazó fotóiból.

13.30

Magyar pásztorkutyák terelési bemutatója (Terelő karám)

14.00

Dalok a Szobornál. Közreműködik: Pannónia férfikórus (Csóka, Délvidék), Ördögfű zenekar (Árpád-emlékmű)

14.30

Honfoglalás kori lovasbemutató (Nomád Park)

15.00

Fogatok, kocsik bemutatása, ingyenes kocsikázás egész nap (skanzen, Malom)

16.00

A pórul járt farkas. Róka Szabolcs muzsikus-mesemondó interaktív produkciója (skanzen, Malom) Élő skanzen tevékenységek: kemencében sütés, korabeli tanóra a tanyai iskolában, népi játszóház, vándorfotográfus, dél-alföldi népzene Ördögfű zenekar muzsikája és hangszerbemutatója (Nomád Park) Nomád életmód bemutató, kézműves tevékenységek, gyógyító sátor (Nomád Park)

Szer Üzenete-díjasok:

2007 Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök 2008 Böjte Csaba ferences szerzetes, Berecz András ének- és mesemondó 2009 Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, az Aranycsapat tagjai 2010 Dr. Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas régész professzor, a szeri monostor épületegyüttesének feltárója, Szörényi Levente zeneszerző 2011 Csete György építész, Dr. Papp Lajos szívsebész professzor 2012 Nemeskürty István író, irodalom- és filmtörténész, Levente Péter előadó, önképző társaslény Szeptember 8-án a Szobori búcsú programjai és a PARK jegytípus által kínált látnivalók, szolgáltatások ingyenesek. A Feszty-körkép és a körkép épületének kiállításai kedvezményesen, 1500 Ft-ért tekinthetők meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.