Közélet

Jegyzékbe vették a tápai gyékényművességet – elismerten nemzeti kulturális értékünk + VIDEÓ

Jegyzékbe vették a tápai gyékényművességet – elismerten nemzeti kulturális értékünk + VIDEÓ

2013. szeptember 23., hétfő
Jegyzékbe vették a tápai gyékényművességet – elismerten nemzeti kulturális értékünk + VIDEÓ
tapei_falunap_vasarnap10_gs

A tápéi gyékénykézművességet felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe a kőszegi Szőlő jövés ünnepe, valamint a Szatmár-beregi szilvalekvárfőzés mellett.

A kőszegi Jurisics-várban, a a Kulturális Örökség Napjainak megnyitóján ismertették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe újonnan felvett értékeket, a tápéi gyékénykézművességgel együtt immár tizennyolc szokás, ábrázolás, készség, tudás és kifejezési forma található ebben a különleges jegyzékeben. A tápai közösség számára mindig fontos volt a tradíció, így a sajátos helyi népművészet is, Tápé neve gyakorlatilag egybeforrt a gyékényszövéssel. A legjellemzőbb népművészeti termékek is gyékényből készültek, így a híres tápéi szatyor és a gyékényszőnyegek is. Napjainkban egyedi használati tárgyakat és szobrokat is készítenek, melyeket kiállítottak már a tengerentúlon is. Ezt a sajátos tápéi kincset őrzi

ifj. Lele József

néprajzi múzeuma és

Molnár Imre

helytörténeti kiállítása a Heller Ödön Művelődési Házban, melynek kurátora

Molnár Mária

. https://www.youtube.com/watch?v=t6ueyjGe05k „A

Nagy Józsefné Török Gizella

vezetéséve működő Tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület készítette el a szakmai anyagot a Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság felhívására, így került be a „Gyékénykézművesség Tápén” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe” – fogalmazott a körzet önkormányzati képviselője.

Juhász Gyula

kiemelte

Kerekes Ibolya

néprajzkutató, valamint Molnár Máriának a munkáját, akik a pályázathoz archív anyagokat is kerestek, illetve segédkeztek a pályázati film elkészítésében is, amely a tápai gyékényesek múltját és jelenét mutatja be. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvett új elemeket

Halász János

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára hirdette ki, és

Csonka-Takács Eszter

, a Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság elnöke adta át az elismeréseket. A kőszegi ünnepségen Szeged városát

Pappné Zánthó Rita

művészeti főtanácsos, a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója,

Neparáczki Ferenc

és Juhász Gyula képviselte.

mars_ter_kiallitas13_gs

A Fidesz-KDNP-s politikustól megtudtuk, természetesen Tápén is kihirdetik e szép sikert, a szeptember 29-én 10 órakor kezdődő Szent Mihály napi búcsúi szentmise keretében, a tápéi római katolikus templomban. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe történő felvételről szóló oklevelet Csonka-Takács Eszter adja át a helyi közösségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.