Közélet

A vasútállomásokon is wifi-rendszert épít ki a MÁV

A vasútállomásokon is wifi-rendszert épít ki a MÁV

2013. szeptember 27., péntek
A vasútállomásokon is wifi-rendszert épít ki a MÁV

Ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosít utasainak a MÁV a jövő évtől, először a nagy forgalmú fejpályaudvarokon, majd a további forgalmas vasútállomásokon is - közölte a vasúttársaság infokommunikációs igazgatóságának osztályvezetője pénteken Keszthelyen, a vasútállomás wifi-rendszerének átadásán.

Szabó László

a magyarországi pályaudvarok közül elsőként Keszthelyen kialakított rendszer avatásán elmondta: a MÁV vasúti kocsijait már tavaly, év vége óta folyamatosan szerelik fel az internetezést lehetővé tévő készülékekkel. Eddig már mintegy 500 vasúti kocsiban vehető igénybe a világhálós csatlakozás, az év végéig pedig összesen 735 vagont látnak el wifi-berendezésekkel. Hozzátette, hogy a vasútállomásokon kialakítandó szélessávú internetkapcsolat mellett a MÁV informatikai hálózatát is korszerűsítik. A változás a jegyvásárlási és az utastájékoztatási rendszer korszerűsítésére is kiterjed. A Keszthely-Balatonszentgyörgy vasútvonal avatásának 125. évfordulójáról megemlékező ünnepségre időzített avatáson Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, egyben a parlament közlekedési és infrastrukturális albizottságának elnöke arról beszélt, hogy a fővárosban most befejeződött korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően hamarosan 2 óra 36 percre csökken a ma még több mint 3 órás vonatút Budapest és Keszthely között. Kitért arra is, hogy az európai uniós források és az Új Széchenyi Terv jóvoltából további vasútfejlesztési programok is indulhatnak Magyarországon. A közlekedési operatív programban szerepel a Balaton déli partján lévő vasútvonal korszerűsítése, ennek munkálatai várhatóan 2015-ben kezdődhetnek el. A további elképzelések szerint Hévíz és Sármellék irányába új vasúti vagy villamos pálya épülne.

Kiss Gábor

, a MÁV üzemeltetési főigazgatóságának működtetés-támogatási vezetője arról is beszélt, hogy a fővárostól már majdnem Székesfehérvárig korszerűsítették a vasútvonalat, s a következő lépésben kezdődhet a székesfehérvári állomás átépítése. A Balaton északi partján lévő vasútvonal fejlesztése is szerepel a hosszabb távú elképzelések között, a pályafelújítás mellett a forgalomirányítási rendszer átépítése is része lesz ennek beruházásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.