Közélet

A gázpalackok helyes tárolására figyelmeztet a katasztrófavédelem

A gázpalackok helyes tárolására figyelmeztet a katasztrófavédelem

2013. szeptember 8., vasárnap
A gázpalackok helyes tárolására figyelmeztet a katasztrófavédelem
gazpalack_20_il

A gázpalackok helyes tárolására és használatára figyelmeztet a katasztrófavédelem, miután az idén eddig már több mint kétszáz olyan káresetnél avatkoztak be a tűzoltók, amelynek helyszínén gázpalack is volt.

Négy esetben már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehetett a nagyobb bajt, vagyis a robbanást megelőzni - írja közleményében

Petróczi Tímea

, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Az esetek jelentős részében a lakosság által használt propán-butángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját, azonban a hő hatására felhevülő acetilénpalackokban is könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Utóbbiak főleg az autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon. Abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, amelyek töltettömege együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot. PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény, például pince, kút vagy csatorna, továbbá pincelejáró vagy pinceablak. Propán-butángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet használni. Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, illetve garázsokban. A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propán-butángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki. Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.