Kultúra

A 150 éve született Gárdonyira emlékeztek + FOTÓK

A 150 éve született Gárdonyira emlékeztek + FOTÓK

2013. augusztus 2., péntek
A 150 éve született Gárdonyira emlékeztek + FOTÓK
gardonyi_koszoruzas03_gs

Szeged város önkormányzata, a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Írók Társasága helyezett el koszorút Gárdonyi Géza mellszobránál a Nemzeti Pantheonban az író születésének 150. évfordulója alkalmából.

A megemlékezést tartó

Pappné Zánthó Rita

közművelődési főtanácsos úgy fogalmazott,

Gárdonyi

(1863-1922) örökké vándorló, helyét nem találó ifjú volt, apjától keserűséget örökölt. Falusi kántor-tanítóként nyomorog, és a helyét keresi. Férfiként a hölgyek tekintetében folyton kudarcot vall, el kell viselnie, hogy ifjú házastársa más férfiak oldalán tűnik fel, reszket a botrányoktól és fél élete arra megy rá, hogy "megszabaduljon" asszonyától, aki a félrelépések szünetében négy gyermekkel ajándékozza meg. Íróként örökké szellemi társat keres. Mikor Pestre kerül, sikeres, jól keres, mégsem boldog: a fővárosi forgatagban nem tud nagy művekre koncentrálni, vidéken lesz otthonos. Egri magányában megszületnek nagy történelmi regényei... A főtanácsos arról is beszélt, bár a kritika már száz éve is számon kérte Gárdonyit múltba forduló regényeiért, az újabb összegzések az ifjúsági írónak kijáró elnézéssel emlegetik. Az Egri csillagok időt állónak bizonyult, ezt a 2005-ös Nagy Könyv versenyben aratott győzelme is jól mutatja. Szegeden három évet (1888-1891) dolgozott, kezdetben a Szegedi Híradónál, majd a Szegedi Naplóban publikál - a lapnál olyan nevek fordultak meg előtte és utána, mint

Mikszáth

vagy

Tömörkény

. Szegeden kötött barátságot Pósa Lajossal és Dankó Pistával. "Ittlétét, emlékét őrzi

Vasas Károly

szobra, melyet

Péter László

nyugalmazott egyetemi tanár, Szeged város díszpolgárának kezdeményezésére 2003-ban helyeztek el a Dóm téri emlékcsarnokban" - zárta megemlékező szavait Pappné Zánthó Rita. A városházán ősszel emlékülést rendeznek Gárdonyi Géza tiszteletére.

Így tiszteleg Gárdonyi előtt a Somogyi-könyvtár

A Somogyi-könyvtár több "fronton" is emlékezik az íróra. Nyáron Egerbe szerveztek gyerektábort, de kiállítással és játékkal is tisztelegnek az író előtt. Gárdonyi Géza nyomában címmel irodalmi városnéző sétát rendeznek. Ezzel zárul a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának januárban meghirdetett hétfordulós játéka augusztus 13-án, a sétára a játékban résztvevőkön kívül szeretettel várnak minden érdeklődőt, akik szívesen erednének Gárdonyi nyomába Szegeden, hogy felkeressék azokat a helyeket, amelyek valamely módon kapcsolódnak az Egri csillagok írójának Szegeden töltött éveihez - így többek között a Szegedi Napló egykori épületét, valamint a Mérey utcában a szerző egykori lakhelyét is meglátogatják.

A Birodalomhódító játékban pedig az egri várat is megostromolhatják a gyerekek

, és a könyvtár

kamaratárlattal is felidézi Gárdonyi szegedi éveit és itteni két párbaját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.