Kultúra

Megkezdődött a háromnapos VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál + FOTÓK, VIDEÓ

Megkezdődött a háromnapos VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 5., péntek
Megkezdődött a háromnapos VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál + FOTÓK, VIDEÓ
neptancgala_megnyito08_gs

Összesen nyolc táncegyüttes és zenekar mutatkozott be a Széchenyi térről a Dugonics térig tartó menettáncban péntek este. A zenés-táncos felvonulással kezdetét vette az idei háromnapos Martin György Néptáncfesztivál.

Már a Széchenyi téri kiindulópontnál egymást túlharsogva énekelt a nyolc bemutatkozó együttes, miközben a népzenészek húzták a talpalávalót. A látványos menettánc végigvezetett a Kárász utcán át egészen a Dugonics téri kisszínpadig. A lányok nyakig pörgették szoknyáikat, csujogatókat énekeltek, a férfiak pedig óriási ugrások közepette csattogtatták csizmáikat. A fesztivál – akár csak a korábbi években – idén is neves hazai és határon túli magyar együtteseket hozott el a nézőknek: üdvözölte a szép számmal egybegyűlt közönséget

Roboz István

, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja. A megnyitón

Pál Lajos

, a fesztivál egyik zsűritagja azokat az ifjakat dicsérte, akik e meleg nyári napon is képesek mosollyal az arcukon eltűrni a viselet melegét, hogy a nézőkben felszabadítsák a tánc szenvedélyét. http://www.youtube.com/watch?v=xnlGMV7Nxz8&feature=youtu.be A háromnapos vigadalom első estéjén az egyetem központi épületével szemben felállított színpadon gondoskodtak a jó hangulatról. Három korcsoportjával fellépett a Szegedi Táncegyüttes és a Délikert Napsugár Táncegyüttes, a budapesti Bartók Táncegyüttes, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Vajdaságból érkezett Juhász Zenekar, a domoszlói Jázmin Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, valamint a Nyíregyházáról hozzánk látogató Igrice Néptáncegyüttes is. A vigasságok azonban nem érnek véget a Dugonics téren. Ma és holnap este 20 órától a Kisszínházban folklóresttel folytatják a nyitónapot. Roboz István elmondta, nagy öröm, hogy a színházba szóló, közel 200 vendég számára fenntartott ülőhelyekre már a kiírást követő első napokban elkeltek az ingyenes jegyek.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.