Közélet

Már New Yorkot is kifaragta a dinnyeszobrász + FOTÓK

Már New Yorkot is kifaragta a dinnyeszobrász + FOTÓK

2013. július 27., szombat
Már New Yorkot is kifaragta a dinnyeszobrász + FOTÓK
dinnyeszabrasz_15_gs

Fazekas János sátránál érdeklődők hada állt szombaton, mégis mindenki üres kézzel távozott. Az aranyérmes dinnyeszobrász a Mars téri piacon ejtette ámulatba gyümölcsfaragványaival a vásárlókat.

Putnikné Pósa Rozália

és férje

Emil

piackörútjuk végén botlottak bele

Fazekas

műhelysátrába. Két mobiltelefonnal készült kép között portálunk a látottakról kérdezte őket. „Mi nem próbálkoznánk meg a gyümölcsszobrászattal, mert nagyon bonyolultnak tűnik” – mondta az idős hölgy, majd a férje nevetve hozzátette: „Nekünk már túlságosan remeg a kezünk”. Egyikük sem látott még dinnyeszobrászatot élőben, de mindkettőjüknek nagyon tetszett. Putnikné Rozália még tippet is ajánlott a művésznek, szerinte padlizsánnal is érdemes lenne próbálkoznia. Ám nem az idős házaspár volt az egyetlen, akiknek Fazekas műve felkeltette érdeklődését. A nyolc éves Viktória megtippelte, hogy a második alkotás nevető arcot ábrázol majd. Fazekas János szakácsmestersége révén nem állnak messze tőle a konyhai kellékek. Nyolc évvel ezelőtt kezdett el mélyebben foglalkozni gyümölcsök és zöldségek faragásával, autodidakta módon. 2011-ben Debrecenben egy magyar dinnyefaragó versenyen aranyérmet is szerzett. Azt mondja, az új kihívóknak egyszerűbb dolguk van, hiszen a legnagyobb városokban ma már kurzusokon tanítják a faragást. Szezonális művészet ez, az ősz derekán tököt és sárgarépát is díszít. „A tököt a legnehezebb, mert kemény” – árulta el kedvtelése macerásságát a gyümölcsszobrász. Egy rendkívül éles és hegyes, rövidpengéjű késsel munkálja meg a megálmodott formákat Szombati bemutatójára inkább gyorsan faragható, de látványos tervekkel készült: rózsaképeket vájt a dinnyék lecsupaszított oldalába. Mint azt portálunknak elárulta, ebben a formában New York nevezetességeit is megörökítette már, amin legalább egy teljes napig dolgozott. Fazekas János a helyi termelők felajánlásaiból kapta a dinnyéket, de nem tudja, milyen sorsra jutnak majd az elkészült munkák.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.