Közélet

Emlékművet állítanak Makón Makovecz Imre tiszteletére

Emlékművet állítanak Makón Makovecz Imre tiszteletére

2013. július 29., hétfő
Emlékművet állítanak Makón Makovecz Imre tiszteletére

Emlékművet állítanak Makón a 2011 szeptemberében elhunyt Makovecz Imre tiszteletére, a műalkotás megtervezésére pályázatot írtak ki.

A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány köztéri emlékhelyet szeretne kialakítani

Makovecz Imre

egyik utolsó munkája, a Hagymatikum fürdő épületének közvetlen környezetében, a Kossuth-díjas építész nevét viselő téren - tájékoztatta Palotai Péter, a civil szervezet elnöke az MTI-t. Olyan kompozíciót látnának szívesen, amely autentikus módon jeleníti meg Makovecz Imre szakmai és emberi nagyságát azokra a jelképekre, szimbólumokra fókuszálva, amelyek átszövik egész életművét. Az alkotásnak illeszkednie kell az épített és természeti környezethez, méltónak kell lennie Makovecz Imre szellemiségéhez, értékrendjéhez. A tervezők október 30-ig adhatják be pályázataikat, amelyekről november 20-án dönt a Makovecz-emlékbizottság. Az emlékhelyet a tervek szerint 2014 augusztusában avatják föl. Makovecz Imre épületeinek országszerte és a határokon túl is megvan a maguk varázsa. Makón egyedülálló módon tíz középület és egy köztér felújítása valósult meg tervei alapján. Az organikus építészet meghatározó alakjának a Maros-parti városban látható első alkotása az 1998-ban felépült Hagymaház, amely az elmúlt években a város és a térség egyik legfontosabb látványosságává vált. Az építőművész irodája a város központjában álló négytornyú épület elkészültét követően szerepet vállalt a gimnázium és tornacsarnokának megépítésében, a főtér felújításában és a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok háza kialakításában. Makovecz Imre tervezte a tanuszodát és a Marczibányi téren álló zenepavilont is. A művész legjelentősebb makói munkája az új fürdő épületének megtervezése volt, ennek elkészültét azonban már nem élhette meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.