Kultúra

Szüzek és szörnyek – reáltragédiák Pozsgai Zsolt tollából + FOTÓK

Szüzek és szörnyek – reáltragédiák Pozsgai Zsolt tollából + FOTÓK

2013. június 10., hétfő
Szüzek és szörnyek – reáltragédiák Pozsgai Zsolt tollából + FOTÓK
SZS20130609_pozsgai_kovacs_001

A Dugonics téren mutatkozott be Pozsgai Zsolt Szüzek és szörnyek című új drámakötete, melyben az a már jól ismert Pipás Pista története is helyet kapott. Az íróval és a rendezővel Balog József újságíró beszélgetett.

Ismét egy nyilvános interjúnak lehetettek szem- és fültanúi azok az érdeklődők, akik vasárnap este 18 órakor ellátogattak a Dugonics téri könyvhétre. Ezen az estén

Pozsgai Zsolt

és

Kovács Frigyes

nemcsak a Pipás Pista színdarabról, hanem a szerző új kötetéről, a Szüzek és szörnyekről mesélt. Az új drámákat tartalmazó gyűjteményes könyv minden darabja valós történelmi szereplőkről szól fikciós történetbe átültetve. Ilyen például a Király és a szűz című darab, melyben

IV. Béla

és lánya,

Szent Margit

konfliktusait ismerhetik meg az olvasók. A szűz és a szörny mű egy józsefvárosi esetet dolgoz fel. Az alvilági figura, bizonyos Herceg, egy tragikus szerencsétlenségnek köszönhetően csúf sebhelyet szerzett, ezért bujdokolva él nyolcadik kerületi lakásában. Alig tud valamit a körülötte zajló világról, visszavonultsága pedig nehéz anyagi helyzetbe sodorja. A jóakaró házmester ezért úgy dönt, albérlőt keres Herceg mellé. A hirdetésre egy fiatal és ártatlan lány jelentkezik, akinek nem csak a főváros, de a benne élő személyek is idegenül hatnak. A darabot egyébként már második alkalommal mutatták be Budapesten, korábban a kecskeméti Katona József Színház is színpadra vitte.

„Szűz megoldásokat keresünk”

A Szüzek és szörnyek e hátborzongató, ugyanakkor valós eseményeken alapuló reáltragédiákat tartalmaz. Pozsgai elmondta, több alkalommal is változtatott a címen, mire sikerült olyat találnia, ami a lehető legjobban visszaadja a drámák mondanivalóit. A fent említettek mellett helyet kapott benne a Gyermekkirály és a Pipás Pista is. A színház szerelmesei már bizonyára rájöttek, az új kötet borítóján Bindics Botond, a Kölyök című musical jelentéből látható.

Így éli meg a rendező

Kovács Frigyes arról mesélt, a rendezők titkon mindig el akarják játszani a kedvelt darab főszerepét, de mivel nekik erre nincsen lehetőségük, eljátszatják a színészekkel. „Szűz” darabokat különösen szeret színpadra vinni, hiszen azokba beleviheti a saját kreativitását is. Pozsgai műveit pedig kifejezetten „könnyen létrehozhatónak” tekinti. A rendezői sokszínűségre vall a deszki Deszka Színház legújabb játéka, amit az író, a Kilóg a lóláb című bohózatából készítettek. Maga Pozsgai is úgy fogalmazott: elszaladt vele a ló, amikor papírra vetette a történetet. Ugyanakkor pozitívan csalódott, a színdarab sikeres lett, a közönség levetette a prüdériát. A bemutató beszélgetést követően Pozsgai Zsolt a Líra és Lant kiadó sátránál dedikálással fogadta az érdeklődőket.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.