Kultúra

Örkény dobozok között – fejtetőről tekintett világ + FOTÓK

Örkény dobozok között – fejtetőről tekintett világ + FOTÓK

2013. június 1., szombat
Örkény dobozok között – fejtetőről tekintett világ + FOTÓK
orkeny16

Dobozlabirintusban egyperces novellák bölcsessége vezeti a látogatót a szegedi Örkény-tárlaton a Fekete házban sok nevetés és keserédes belátások közepette.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállítását rendezték be Szegeden a Fekete házban. A 101 éve született

Örkény Istvánt

személyes tárgyain és kultikus művein keresztül egy nagyon izgalmas, igazi irodalmi, dobozlabirintusos kalandtúrán keresztül lehet végigszánkázni. A látogatók részesei lesznek a tárlatnak, trükkös játékokon keresztül kerülnek Örkény közelébe, Tóték világát a doboztenger és például egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel, és a már jól ismert és szeretett örkényi abszurd, groteszk humorral. A kiállítás megnyitóján május 31-én

Fogas Ottó

, a Móra Ferenc Múzeum igazgatja köszönte meg a Petőfi Irodalmi Múzeumnak az együttműködést, és vetítette elő a következő, Gárdonyi-kiállítás lehetőségét is. Az egypercesek különleges és szépséges, messzire repítő világát Bács Ferenc színművész elevenítette fel. A megnyitón részt vett Örkény özvegye,

Radnóti Zsuzsa

is. „A kiállítás csak akkor működik, ha a látogató hajlandó részt venni a játékban, és maga fedezi fel Örkény világát, aki a közlés minimumán ’várta el’ olvasójától a képzelet maximumát” – mondta el Pádár Eszter, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.