Közélet

Határon átnyúló fogyasztóvédelem – szerb-magyar megállapodás + FOTÓK

Határon átnyúló fogyasztóvédelem – szerb-magyar megállapodás + FOTÓK

2013. június 6., csütörtök
Határon átnyúló fogyasztóvédelem – szerb-magyar megállapodás + FOTÓK
nfu_gory_001_gs

Együttműködési megállapodást kötött a kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége és a Zentai Fogyasztói Központ. A rendezvényen átadták a "Consumer Friendly Trader" elismerést is, mellyel elsőként hazánkban a Ligetfürdő-t díjazták.

„A hazánkban lezajlott közigazgatási reform keretében egy központban vonták össze a területi közigazgatás 85-90%-át, ezáltal a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások olcsóbbá, gyorsabbá és jobbá váltak” – közölte

Polner Eörs

. A kormányhivatal főigazgatója elmondta, a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelkedő munkát végez, s évek óta jó szakmai kapcsolatot ápolnak a szerbiai társhatósággal.

Csákiné Gyuris Krisztina

, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese elmondta, z évek óta fennálló szakmai kapcsolatot emelik magasabb szintre, hogy szélesebb körre kiterjesztik a felek megállapodását. „Valamennyi aláíró félnek számtalan eszköz álla a rendelkezésére ahhoz, hogy a fogyasztóvédelem területén tegyen a fogyasztókért, illetve a vállalkozásokat segítse, hogy eligazodjon a jogszabályok útvesztőjében” – szögezte le. Hozzátette, a hatóság egyik célja, hogy a határon túli vállalkozókat segítsék abban, hogy a magyar piacra léphessenek. Az együttműködés így közös rendezvényeket is tartalmaz, továbbá tájékoztató kiadványokat is eljuttatnak a hatóságoknak. „Az együttműködési megállapodás keretében a szerb fél a veszélyes termékekről is tájékoztatást fog majd adni, ezen a téren komoly segítséget tudunk számukra adni. Érdemes tudni, hogy az unión belül hazánk az első a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrésében” – tette hozzá. Elhangzott, a határokon átnyúló fogyasztói panaszok kezelése is a most megkötött megállapodás részét képezi. Vida Verától, a Szerbiai Fogyasztók Központja elnökétől megtudtuk, már eddig is számos szakmai tapasztalatot gyűjtöttek, s kiemelten figyelnek a káros vagy épp veszélyes anyagok kiszűrésére. E téren várják a legtöbb segítséget a magyar féltől. A határon átívelő, egységes és tudatos fogyasztói magatartás kialakulását, hosszú távú fenntarthatóságát egyaránt szolgálja a most megkötött megállapodás.

Angol nyelvű fogyasztóbarát vállalkozás díjat kapott a Ligetfürdő

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által létrehozott "Consumer Friendly Trader" tanúsítványt hazánkban elsőként a Napfényfürdő Aquapolist üzemeltető vállalkozás érdemelte ki. Szabó Mihály, a Ligetfürdő Kft. ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, a hazai fürdők közül elsőként vehették át a Fogyasztóbarát Tanúsítványt idén februárban, a mostani nemzetközi díjat ez előzte meg. A "Consumer Friendly Trader" azt jelzi, hogy mikén fogadják a vendégeket, és milyen módon foglalkoznak esetleges panaszaikkal. „A szolgáltatások egy sztenderd színvonalát egész esztendőben biztosítanunk kell a fürdőben, árgus szemekkel figyelik a vendégek is, hogy rend és tisztaság van-e, megfelelő-e a víz hőmérséklete, illetve működnek-e az élményelemek. Ha ezek rendben vannak, akkor várhatóan elégedetten távozik a vendég. Mi ezeknek a kritériumoknak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint megfelelünk, garantálni tudjuk a megfelelő színvonalú szolgáltatásnyújtást. Ezen kívül a panaszkezelésünk is olyan paraméterek szerint történik, amelyek garantálják a vendég felé, hogy válaszolunk záros határidőn belül a panaszára” – részletezte Szabó Mihály. Az ügyvezető hangsúlyozta, mindez nem kizárólag a magyar vendégek panaszaival foglalkoznak, illetve a szomszédos országok fogyasztóvédelmi hatóságaival is jó kapcsolatot ápolnak. Hozzátette, igyekeznek minden felmerülő panaszt helyben kezelni, a cég munkatársai tréningen is részt vettek, hogy a panaszkezelés a lehető leggördülékenyebb legyen. Az elismerés átvételekor az igazgató elmondta, a hároméves napfényfürdő nagyon büszke erre a díjra, s minden kollégájának köszönetet mondott, akik hozzájárultak ahhoz, hogy újabb fogyasztóbarát elismeréssel gazdagodjon a Napfényfürdő Aquapolis.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.