Kultúra

A 25 éves Szeged folyóiratról a könyvhéten

A 25 éves Szeged folyóiratról a könyvhéten

2013. június 11., kedd
A 25 éves Szeged folyóiratról a könyvhéten
szeged_fi_25_1

Az eső miatt családias kerekasztal-beszélgetésben emlékeztek meg az idén 25 éves Szeged folyóiratról a 84. Ünnepi Könyvhéten.

Tandi Lajos

főszerkesztő mellett

Blazovich László

történész és

Polner Zoltán

író, néprajzkutató idézte fel a negyedszázaddal ezelőtti alapítást. A főszerkesztő elmondta, az alapításkor azt a gondolatot fogalmazták meg, hogy a Szeged olyan folyóirat, melynek műfaja: Szeged. Vagyis minden, ami ebben a városban történik, itt születő érték, de nem szerettek volna a körtöltésen belülre korlátozódni: a várost jellemző kisugárzás és vonzerő is helyet kapott a lapban. A Szeged aktuálpolitikával nem, de közélettel foglalkozott. Ugyanakkor Tandi Lajos azt is hozzáfűzte, a politika mindig el akarta foglalni a lapot, hét kiadót és hét városvezetést élt meg – de fennmaradt. – Azért, mert nem mentünk bele semmilyen kisstílű politikai dologba – mutatott rá a főszerkesztő. Jelenleg a Somogyi-könyvtár adja ki a lapot. 1988 októberében indult a Szeged, és Tandi Lajos

Apró Ferenccel

azt is elhatározta, hogy a tabutémákat is kicsit feszegetni fogják. Szembesülő képeslapok címmel például „régen és most” fotókat adtak közre szegedi utcákról, városrészekről. A képekről kiderült, a múlt század eleje óta hogyan változott, illetve fejlődött-e az adott terület. Olyan érdekességekre derült fény például, mint hogy megmenthető és restaurálható a Hősök kapujának freskója, melyet ekkor vakolat takart. Az egyetemalapítást megörökítő dombormű is úgy került vissza az Aradi vértanúk terére, hogy felhívták a figyelmet a hiányára, majd a múzeumnál meg is találták. – Nagy levegőt vett a lapnál az értelmiség, kiderült, hogy az íróasztalfiókokban rengeteg írásmű van. Érkeztek dolgozatok levéltárosoktól, könyvtárosoktól, egyetemi oktatóktól, pedagógusoktól, helytörténészektől és néprajzosoktól egyaránt – sorolta Tandi Lajos. Az első időszakban a lapalapítási bonyodalmak miatt a Szeged a tanácsi közlöny mellékleteként jelent meg.

szeged_fi_25_2

Tandi Lajos nagy eredménynek érzi, hogy rá lehetett venni a tudósokat arra, hogy kutatási területükről közérthetően írjanak a folyóiratba. Emlékezetes beszélgetéseket idézett fel például

Telegdy Gyulával, Venetianer Pállal

vagy éppen

Grassely Gyulával

. A lap a kezdetektől együttműködik a Szegedért Alapítvánnyal, mindig hoznak interjút Szeged város díszpolgárával is. Szeged-könyvek sorozatot is indítottak, Szeged-évkönyv és –repertórium, valamint különszámok is megjelentek, az egyikben például szegediek vallottak Szegedről, máskor a szerzőktől azt kérték, a saját munkájukat mutassák be. Tandi Lajos arról is beszélt, az elmúlt 25 év során csupán 4-5 év volt, mikor honoráriumot tudtak biztosítani az itt publikálóknak. A lap szerzőinek 90 százaléka ingyen írt és ír, ez a főszerkesztő szerint olyan bizalom, amit ki kellett vívni és be kellett bizonyítani, hogy ezzel nem élnek vissza. A Szeged folyóirat 25 éves fennállására ünnepséggel és jubileumi számmal – 25 szerző 25 dolgozatával – emlékeznek majd idén októberben.

Forrás:

www.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.