Írjon nekünk

Közélet

Egyetemisták a Szegedi Rendőrkapitányságon + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

DSC_0976A „Nem vagyunk egyedül” projekt keretében indított SZTE-s kurzus hallgatói a Szegedi Rendőrkapitányság munkájával ismerkedtek. Látogatást tettek között a gyermek kihallgatóban és a felismertető szobában.

A Szegedi Tudományegyetem két karáról közel százan jelentkeztek arra a kurzusra, melynek központi témája az áldozatvédelem. Ahogy megírtuk, a negyvenórás bűnmegelőzési képzés TÁMOP-támogatás révén indult el az universitason. A kurzus részeként a hallgatók a Szegedi Rendőrkapitányság munkájával ismerkedtek meg. Zélity László rendőrezredes kapitányságvezető bemutatta a megyeszékhelyi rendőrkapitányság szervezeti felépítést és rendkívül szerteágazó tevékenységét.

Elhangzott, Szeged nemcsak megyeszékhelyei rendőrkapitányság, hanem Magyarország és egyben az Európai Unió kapuja, jelentős személy– és teherforgalommal, illetve az egyre nagyobb feladatokat jelentő illegális migrációval. A kapitányság munkatársai egyszerre foglalkoznak a nagyvárosi és a történelmi tanyavilág bűnügyi helyzetével és keresnek megoldást a lakosság problémaira. Speciális feladatot jelent a nyári turistaszezon, és ahogy mosolyogva Zélity László megjegyezte, bizonyos kockázatot jelent a város számára a harmincezres egyetemi polgárság is.

Részletesen szólt a kapitányság szervezeti felépítéséről és azokról a szervezeti egységekről, amelyek egy-egy szakmai terület feladatit oldják meg. Az érdekfeszítő előadás követően Rajki Andrea alezredes, Kiri Tamásné törzszászlós és Kerepes-Jójárt Lívia hadnagy kíséretében a hallgatók személyesen nézhették meg a gyermek kihallgató helyiséget, illetve az ügyeletet. Nagy érdeklődést váltott ki a felismertető szoba, ahol legutoljára a „hummeros” néven ismertté vált gyanúsított ügyében folyt eljárás.

Szilágyiné Bay Lujza, az SZTE-n indított képzés vezetője portálunknak elmondta, a hallgatók megilletődve járták be a rendőrségi fogda kívülállók számára megtekinthető helyiségeit, a családi és az ügyvédi beszélőket, a befogadót, valamint az orvosi szobát. „A szabadidejükből kíséretet vállaló rendőrök fáradhatatlanul válaszoltak minden kérdésre, ami a személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedéssel, az elhelyezéssel, a fogda mindennapi életével kapcsolatban merültek fel. Ez nem is volt olyan egyszerű, mert a látogatáson közel száz hallgató vett részt” – tájékoztatott Szilágyiné.

Az „Áldozatvédelem – áldozattá válás és megelőzésének alternatívái”című bűnmegelőzési egyetemi képzés a Szegedi Tudományegyetem és a kormányhivatal közös szervezésében zajlik. A képzés vezetője Szilágyiné Bay Lujza nyugalmazott rendőr alezredes, címzetes főiskolai docens, egyben a pályázat szakmai irányítója, aki 1998 óta oktat különböző prevenciós kurzusokat az egyetem karain. „A prevenciós képzésekben olyan fiatalok vesznek részt, akik nem a szorosan vett áldozatsegítés területén fognak dolgozni, de majdani munkájuk során bűncselekmények áldozataival kerülhetnek kapcsolatba. Fontos, hogy tisztában legyenek a jogi normákkal és mindennapi munkájuk során biztonsággal felismerjék az erőszak vagy a bűnözés által okozott problémákat” – magyarázta.

A képzés vezetője hangsúlyozta, a védőnő, a pedagógus és az orvos egyaránt megbecsült tagjai a magyar társadalomnak és megtiszteltetés a családok számára, ha szakértelmükkel segítséget nyújtanak. A magyar védői hálózta világszínvonalú, egyetlen európai országban sem találkozunk ilyen felkészült segítői szakembergárdával, aki a fogantatás pillanatától figyelemmel kíséri a gyermek és az anya sorsának alakulását. „A Szegedi Tudományegyetemen nagyon népszerűek a prevenciós kurzusok. A fiatal szakemberek megnyerhetők a társadalmi bűnmegelőzés gondolatiságának, és pályájuk során, évtizedeken keresztül lehet számítani segítő tevékenységükre” – közölte Szilágyiné Bay Lujza, aki az elmúlt 15 év során számtalan pozitív visszajelzést kapott arról, hogy a bűnmegelőzési kurzust végző hallgatók szakmai munkájukban sikerrel hasznosítják a speciális ismereteket és bátran kérnek és adnak is segítséget.

aldozatvedelem_logok

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Szeviép-per: Mereven kezelték a bankok a problémát?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét tanúmeghallgatással folytatódott a Szeviép-ügy tárgyalása a Szegedi Törvényszéken, ezúttal azt a személyt hallgatták ki, aki a cég úgynevezett csődegyezségi javaslatát készítette el. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Nehéz három napnyi főzés után mosolyogni karácsonykor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezzel is foglalkozik az e heti Déli Szó.

Tovább olvasom

Hírzóna

Karácsony okosan – négy hasznos tipp, hogy jó vásárt csináljunk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Karácsonykor sem feltétlenül kell zsúfolt boltokban keresgélnünk, ha nincs időnk, vagy nem bírjuk a tömeget. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál