Közélet

A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni

A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni

2013. május 3., péntek
A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni
parlagfu

Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

A parlagfű okozta allergia szezon még ugyan messze van, de a szántóföldeken már megjelentek a gyomnövény csíranövényei. Jelenleg szórványosan figyelhető meg a parlagfű kelése, a növények csíranövény vagy 2 valódi leveles fenológiai állapotban vannak, a szakemberek szerint azonban 1-2 héten belül tömeges kelés várható. Azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után nagymértékű gyomosodás várható. A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30-ig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánljuk. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasoljuk, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.