Bulvár

Változtassunk és mozogjunk!

Változtassunk és mozogjunk!

2013. április 15., hétfő
Változtassunk és mozogjunk!
joga-3

A fokozott igénybevétel miatt többet fáj a háta annak, aki napi nyolc-tíz órát íróasztalnál, számítógépnél dolgozik. Nekik ajánlják a hagyományos izomerősítésnél kíméletesebb jógát.

Ülünk a munkahelyen, aztán az autóban, s végül a tévé előtt. Mindez meglehetősen egyoldalú terhelést jelent gerincünknek. Sokszor úgy érezzük, egy percnyi időnk sincs felállni a székről, annyi a teendőnk, hogy időben elkészüljünk, mert rohanni kell tovább. Ebben az állapotban elképzelni is nehéz, hogy van olyan mozgásforma, ami nemcsak a hátunk sajgását enyhíti, de oldja a feszültséget, ellazít, és segít tudatosan figyelni testünk jelzéseire. A hátat, a derekat erősítő jógában nincs semmi misztikus. Aki végzett már nyújtó, lazító és természetesen hosszan kitartott mozdulatokat, annak nem kell valami természetfeletti dologra gondolnia. A hatha jóga dinamikája kíméli az ízületeket és a porcokat. A mozdulatsor ugyan az anatómiai alapmozgásokra épül, mégsem csak a testünkre hat. Holisztikus terápiával ér fel, hiszen életünk minden területét jótékonyan befolyásolja. Javul a tartásunk és a testtudatunk, ezzel együtt pedig az önbizalmunk és általános közérzetünk. Nagyobb lesz a munkabírásunk, a fizikai erőnlétünk is. S ki gondolná, hogy a hozzátartozóinkkal is figyelmesebbek, türelmesebbek leszünk, ha jógázni kezdünk. A légzésünkre és önmagunkra koncentráló gyakorlatsorok lelki állóképességünkre is jó hatással vannak. Hiszen a lassú, tudatos mozgások az idegrendszert is fejlesztik. Nem véletlen, hogy a mentálisan sérült gyerekek kezelésében a pedagógusok már több évtizede használják ezt a mozgásformát. A szakemberek szerint heti két edzéssel egy hónap után már örvendetes változtatásokra számíthatunk. Megszűnnek a nyak-, a váll-, a hát-, illetve a derékfájdalmak. Nem érdemes tehát megvárni, míg az orvos mondja, hogy muszáj mozognunk, mert fájdalmas és nehéz lesz a kezdet. Inkább további erőmerítésként olvassuk el

Etka anyó tanításait

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.