Közélet

Szeged szebbé tételéért jógáztak a belvárosban + FOTÓK

Szeged szebbé tételéért jógáztak a belvárosban + FOTÓK

2013. április 22., hétfő
Szeged szebbé tételéért jógáztak a belvárosban + FOTÓK
joga27_mj

Jógaórák, hangfürdő, vegetáriánus ételek és előadás is várta a Széchenyi térre kilátogatókat vasárnap, ahol szegedi jógastúdiók jótékonysági rendezvényt tartottak. Szeged zöldebbé tételéhez járulnak hozzá közös programjukkal.

A jóga önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk, a test-lélek-szellem egyensúlyát fejleszti. „Fizikai szempontból nézve is nagyon egészséges mozgásforma, nem terheli meg az ember, ki lehet vele küszöbölni többféle betegséget, míg mentális oldalról lecsillapítja a bennünk feszülő dolgokat, amikkel nap, mint nap sokkoljuk magunkat” – magyarázta

Körmendi Nóra

, a

„Jógázz Szegedért!”

rendezvény főszervezője. A Jalagati Jóga Egyesület szegedi jógastúdióival karöltve rendezte meg az előadásokkal, bemutatókkal színesített jótékonysági napját, mellyel a város szebbé tételéhez szeretnének hozzájárulni. A Föld Napjához kapcsolódóan három, illetve öt alkalomra szóló jógabérletet vásárolhattak az érdeklődők, amit nyolc helyen válthatnak be különböző jógaórákra. A bevételből a szervezők facsemetéket vásárolnak, melyeket Szeged városának ajánlanak fel. A bemutató órákhoz bárki csatlakozhatott, többen eleve kényelmes ruhában látogattak ki a rendezvényre, voltak, akik váltóruhát hoztak magukkal, de utcai ruhában is többen csatlakoztak egy-egy órához. „Tartottunk aranyjóga bemutatót, ami kimondottan az idősebb korosztálynak szól, s nagyon lelkesen beálltak az épp erre járók, amit nagy öröm volt látni” – mondta el portálunknak Körmendi Nóra. Kimondottan női jógaóra is volt, mely olyan gyakorlatokat tartalmaz, ami a medence körüli izmokat dolgoztatja meg, illetve fokozza a medence vérellátását is. Ezen felül hátizmokat is erősíti. Megismerhették a Széchenyi térre kilátogatók többek között a szerzetesek öngyógyító thai jógáját, a Ruesri dat tont, míg a MaGong Együttes hangfürdőre invitálta a látogatókat.

Az Ánanda Jógaközpont ashtanga jógabemutató tartott, ami folyamatos áramlásban tartja a testet. „Ez egy nagyon szép és inspiráló gyakorlatsor, ami méltó módon bemutatja a jóga szépségét, illetve azt, hogy hova lehet eljutni szorgalmas gyakorlással. A ma emberének gondot okoz az elcsendesülés, s több embert vonz ez a dinamikusabb, áramló mozgásban van a test” – magyarázta Szabó Gabi, a jógaközpont vezetője, miért pont ashtanga jógabemutatóval készültek a rendezvényre. A rendezvény szervezője, Körmendi Nóra azt tapasztalja, hogy az emberek fejében számtalan tévhit van a jógával kapcsolatban, Bajzik Éva és Hacker Péter, a Jóga másként című könyv szerzői pont ezeket szerették volna eloszlatni a rendezvényen. A jógaoktatója elmondta, hagyományt szeretnének teremteni a rendezvénnyel, céljuk, hogy ezt a mozgásformát minél több emberrel megismertessék, megszerettessék. „A szegedi jógastúdiók között jó a kapcsolat, elmegyünk egymás óráira, nyílt napjaira, és azt vallom, amit az elnökünk is, hogy a jógastúdió és a jóga nem lehet egymás konkurenciája. Az, hogy valaki melyik stúdióba jár, nem számít, a fontos, hogy csinálja. Fontos, hogy az emberek űzzék el a stresszt az életükből, harmonizálják magukat” – fogalmazott Körmendi Nóra. Mint elmondta, ha valaki hosszabb ideje jógázik, az ad számára egy másfajta életszemléletet is, ami könnyebbé teszi számára mai rohanó életvitelünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.