Kultúra

Könyv a magyar hadtörténet ezer esztendejéről

Könyv a magyar hadtörténet ezer esztendejéről

2013. április 14., vasárnap
Könyv a magyar hadtörténet ezer esztendejéről
kismagyarhadtortenet

Ezer év magyar hadtörténetét foglalja össze a Zrínyi Kiadó új kötete, amely a kalandozásoktól egészen napjainkig tekinti át a magyar harcászat legfontosabb eseményeit.

Hermann Róbert

, a Kis magyar hadtörténet című kötet szerkesztője, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese bevezetőjében azt írta, nem akarták csillogó sikerek folyamatos sorozataként bemutatni ezt az ezeregyszáz évet, "de szakítani akartunk a nemzeti önsajnálat kultúrájával is". A szerkesztő hangsúlyozta: egészséges társadalmi öntudat csak olyan történeti tudatra épülhet, amely tisztában van a múltbeli sikerek összetevőivel és tényleges súlyával, és amely képes tudomásul venni a múlt kudarcait, illetve tanulni is kész belőlük. A kiadó az MTI-vel közölte: a friss adatokban bővelkedő, új összefüggésekre rávilágító, élvezetes stílusú, több mint 270 oldalas könyvet egyebek mellett azért jelentették meg, mert meglátásuk szerint "a magyar történelem háromnegyed részben hadtörténelem, illetve a kiemelkedő katonai teljesítmények története". A jeles hadtörténész szerzők közreműködésével, "szigorú tudományos követelményekhez ragaszkodva, politikamentesen" megírt munka áttekinti a magyar történelmet, amely "sikerek és kudarcok, győzelmek és vereségek, egyedi és közösségi teljesítmények láncolata". Megemlítették, hogy a honfoglaláshoz vezető hadművelet "csodálatba ejtette Európát", Árpád fejedelem pedig "egy kontinenssel szemben képes volt megvédeni a Kárpát-medencét", a kalandozásokat pedig a vikingekhez és a mórokhoz hasonlítja a nyugat-európai történetírás. A szerkesztők szerint az Árpád-kori Magyarország a jelentős katonai hatalmak közé tartozott, és ezután bebizonyosodott, hogy a magyar katona méltó ellenfele volt a Bizánci, a Német-római, az Oszmán és a Habsburg Birodalomnak. A könyv külön fejezetet szentel arra az időszakra, amikor Magyarország három évszázadon át a kereszténység védőbástyája volt, alfejezet foglalkozik a mohácsi csatához vezető előzményekkel, és magával az ütközettel is, amelyet Közép-Európa sorsfordító összecsapásának aposztrofálnak. Számba veszi ezenkívül a kiadvány többek között az 1672-1682 közötti kuruc felkeléseket, a Magyar Királyság felszabadítását a török uralom alól, valamint górcső alá veszi a Rákóczi-szabadságharc okait, történéseit, valamint bel- és külpolitikai összefüggéseit. Jellemzik a magyar katonákat is, akikre a kötet szerint a kezdeményezőkészség, a vitézség és a befogadókészség volt jellemző. Utóbbit azzal támasztják alá, hogy a hadsereg soraiban a magyarok mellett mindig küzdöttek német- és szlávajkúak, olaszok, vallonok és zsidók is. A könyvből kiderül, hogy a zsidóság "soha nem látott létszámban és lelkesedéssel" vett részt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcban, majd az első világháborúban, elsőként Magyarországon alakult tábori rabbinátus, továbbá a zsidó emberek számára a munkaszolgálat nyújthatott bizonyos fokú védelmet a németek, a Gestapo, illetve a nyilas rémuralommal szemben. A magyar hadtörténet dicsőséges lapjaihoz sorolják azt a tényt, miszerint

Mátyás

király hozta létre Európa első állandó hadseregét,

Kováts Mihály

részt vett az amerikai függetlenségi háborúban,

Czetz János

az argentin szabadságért küzdött, továbbá ő alapította meg az argentin nemzeti katonai akadémiát is. Taglalja a kötet az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, és szerepel a kiadványban a magyar haderőben lezajlott rendszerváltoztatás, illetve Magyarország nemzetközi szerepvállalása a béke és a stabilitás érdekében, azaz többek között a boszniai, a koszovói, az afganisztáni, az iraki és az ugandai akciók. A Zrínyi Kiadó ritkaságszámba menő térképekkel, képekkel illusztrálta a kiadványt, amelyhez a magyar levéltárak, könyvtárak, múzeumok mellett vatikáni, isztambuli, zágrábi, bécsi, nürnbergi és firenzei gyűjtemények is forrásul szolgáltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.