Kultúra

Holokauszt-konferenciát rendeznek az Emlékpontban

Holokauszt-konferenciát rendeznek az Emlékpontban

2013. április 15., hétfő
Holokauszt-konferenciát rendeznek az Emlékpontban
06_holokauszt_emleknap

Április 16-a a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja. A hódmezővásárhelyi Emlékpont szervezésében kedden délután két órától konferenciát rendeznek a Vészkorszak embermentőiről a közgyűjtemény előadótermében.

2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba kényszerítése Kárpátalján. Az ezt követő hónapok során több mint négyszázezer zsidó honfitársunkat zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról a náci haláltáborokba. Az ilyen tragikus idők közepette is voltak olyan „Igaz Emberek”, akik felemelték hangjukat a bűnök ellen, segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Az emléknapon 14 órától a Vészkorszak embermentőiről tartanak konferenciát az Emlékpontban. Azokról, akik emberek maradtak az embertelenségben és akár saját életük kockáztatásával is mentették és segítették az üldözötteket: élelemmel, hamis személyi iratokkal látták el vagy épp bújtatták őket. A diplomaták védleveleket bocsátottak ki, "védett házakat" állítottak fel. Az "Igaz Emberek" áldozatos tevékenysége eredményeképpen több ezer honfitársunk menekült meg a biztos haláltól. A konferenciát

Blazovich Péter

, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg. Az előadásokon szó lesz a mentőkről és az áldozatokról; Hódmezővásárhely példájáról, arról, hogy a város vezetése elszabotálta a gettó felállítását 1944-ben. A konferencia résztvevői a holokauszt oktatásának módszertanáról, valamint Auschwitz bombázásának lehetőségeiről is hallhatnak előadásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.