Közélet

Az önkényuralmi jelképek tiltásáról tárgyal a parlament

Az önkényuralmi jelképek tiltásáról tárgyal a parlament

2013. április 9., kedd
Az önkényuralmi jelképek tiltásáról tárgyal a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén az önkényuralmi jelképek használatának újbóli büntetőjogi szankcionálását kezdi tárgyalni, miután az Alkotmánybíróság (Ab) februárban megsemmisítette a büntető törvénykönyv (Btk.) erről szóló rendelkezéseit.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, ezt követően kerülhet sor az önkényuralmi jelképek használatáról szóló vitára.

Navracsics Tibor

miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a korábbi szabályozással ellentétben a jövőben nem általános tiltást javasol, hanem azokat büntetné, akik a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot, illetve az ezeket ábrázoló jelképeket. Az Ab korábban április 30-ai hatállyal semmisítette meg a Btk. önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafusát, mivel álláspontja szerint az túl tágan határozta meg a büntetendő magatartások körét, ami önkényes jogértelmezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezethet. Az ülésnap további részében napirendre kerülnek a vízgazdálkodásról, valamint a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvénymódosítások általános vitái, valamint két fideszes képviselő azon indítványa, amely szigorúbb büntetéseket javasol a közveszély színhelyén elkövetett lopások után. A kormánypárti politikusok terve szerint a Btk.-módosítás legkésőbb május 1-jén léphetne hatályba, így akár már a tavaszi időszak árvízvédelmével kapcsolatosan is alkalmazni lehetne.

Kocsis Máté

, a Fidesz kommunikációs igazgatója a javaslat szükségességét korábban azzal magyarázta, hogy vannak, akiknek még katasztrófahelyzetben is azon jár az eszük, hogyan tudnának lopni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.