Egyetem

A lengyel nagykövet is részt vett az SZTE ÁJTK workshopján

A lengyel nagykövet is részt vett az SZTE ÁJTK workshopján

2013. április 20., szombat
A lengyel nagykövet is részt vett az SZTE ÁJTK workshopján

Roman Kowalski többek között beszélt, hogy az ezeréves barátság jótékony hatást gyakorol a lengyel–magyar gazdasági kapcsolatokra.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet „A visegrádi országok külkapcsolatai” című kurzus keretében a lengyel külpolitika aktuális kérdéseiről rendezett workshopot az SZTE nemzetközi tanulmányok és politológia szakos hallgatói számára. Az április 16-i eseményen részt vett Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete is. A fórumon a nagykövet rövid előadásokat hallgatott meg az SZTE ÁJTK diákjaitól, majd kommentárjaival segítette Lengyelország jelenlegi helyzetének, politikájának minél pontosabb és alaposabb megértését. A szegedi hallgatók több kontextusban mutatták be Lengyelországot, a lengyel külpolitikát, például a lengyel–orosz kapcsolatok tükrében. A két ország közötti történelmi sérelmek is szóba kerültek, de elhangzott: jelenleg kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolnak. Ezt a nagykövet is megerősítette. Majd szó esett az ország uniós tagságáról. Mint megtudtuk, régebben viszonylag rossz minősítéseket kaptak a lengyelek, ahhoz képest most a hatodik legjobb gazdasággal rendelkező tagországként van jelen a közösségben. A nagykövet elmondta, ő egyáltalán nem euroszkeptikus, bízik az anyaországában megindult pozitív folyamatokban. Folyamatosan javul az infrastruktúra, ugyanakkor úgy gondolja, a régebbi minősítések sem voltak rosszabbak bármelyik hasonló „proeurópai” országéhoz képest. Az viszont kétségtelen – ismerte el –, hogy a második világháború, illetve az azt követő vezetés jelentős károkat okozott a lengyeleknek. A NATO és Lengyelország viszonyára a diákokhoz hasonlóképpen reflektált, miszerint elkötelezett híve a szövetségnek, és folyamatos, lelkiismeretes diplomáciai hálót tart fent.

Roman Kowalski

számtalan alkalommal tért ki rá, hogy Magyarországgal több mint ezeréves barátság köti össze Lengyelországot, mely jótékonyan hat a gazdasági kapcsolatokra is, és úgy gondolja, ez a jó külpolitikai viszony továbbra is meg fog maradni köztünk. A kurzus meghirdetését és a hozzá kapcsolódó programok megvalósítását a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja. Forrás:

u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.