Közélet

A kormányhivatal is az emlőrák ellen – előadások és szűrés a Nemzeti Rákellenes Napon + FOTÓK

A kormányhivatal is az emlőrák ellen – előadások és szűrés a Nemzeti Rákellenes Napon + FOTÓK

2013. április 9., kedd
A kormányhivatal is az emlőrák ellen – előadások és szűrés a Nemzeti Rákellenes Napon + FOTÓK

A lakosság körében hat százalékos a megjelenési aránya az emlőráknak. Az idejében diagnosztizált emlődaganat azonban jól gyógyítható, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok és az önvizsgálat, amelyről a megyeházán tartottak előadást a kormányhivatal női dolgozóinak.

Negatív tapasztalatai vannak

Gera Katalin

megyei tisztiorvosnak, még a magasan kvalifikált személyek sincsenek tisztában sokszor azokkal a tünetekkel, amelyek kórós elváltozásokat jelenthetnek. A szűrési koordinátor portálunknak elmondta, nincsenek a nők tisztában a saját testükkel, pedig az önvizsgálatnak rendkívül fontos szerep van a megelőzésében. „Ha nem ismeri valaki a saját testét, akkor az elváltozásokat sem fogja tudni észrevenni” – hangsúlyozta. A népegészségügyi emlőszűrés hazánkban 2001 óta működik, kétévente hívják erre a 45 és 65 év közötti nőket, a kutatások és a statisztikai adatok alapján ugyanis ők a legérintettebbek. „Csak az kap behívást egy-egy ilyen vizsgálatra, aki két éven belül nem vett részt szűrésen. Maga a vizsgálat röntgensugárzással történik, aminek segítségével fél-egy centi nagyságú elváltozásokat is észre lehet venni az emlő állományában” – magyarázta Gera Katalin a mammográfiás szűrés lényegét. A szakember arról tájékoztatott, körülbelül két év az a periódus, amely alatt kialakulhat a rosszindulatú daganatos megbetegedés, de természetesen vannak eltérések. Az emlőrák sem egyféle sejtből és szövetből indulhat ki, ez okozza a különbségeket. Azoknak, akiknek a családjában akár nagyszülőknél, szülőknél vagy testvérnél előfordult rákos megbetegedés, lényegesen nagyobb a kockázat, ezért Gera Katalin nekik azt javasolja, hogy akár 45 éves koruk előtt is vegyenek részt szűréseken. „Attól függetlenül, hogy 6%-os a megjelenési aránya az emlőráknak a lakosság körében, azokban az esetekben, ahol a családban volt emlődaganatos megbetegedés, akár 30%-os is lehet a valószínűsége a betegség kialakulásának. Ebben az esetben szoros kontrollt igényel az adott személy, háziorvossal, megfelelő szakemberrel egyeztetve akár ultrahangos vizsgálatot is lehet végeztetni” – közölte a szakember. Hozzátette, a genetikai adottságokat nem lehet kiküszöbölni, de érdemes tudni, hogy 85%-ban szerzett tényezők okozzák a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket. Csongrád megyében négy emlőszűrő központ található, Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Makón. A megyei tisztiorvos elmondta, a részvételi arány az országos átlag feletti, Szegeden a tavalyi adatok szerint 60% feletti az érintett korcsoport részvételi aránya, míg Makón épphogy eléri 30%-ot. A hazai rákkutatás egyik úttörőjének,

Dollinger Gyulának

a születésnapja a Nemzeti Rákellenes Nap. Gera Katalin szűrési koordinátortól megtudtuk, a kormányhivatal első alkalommal szervez szűréseket és előadásokat az emlőrák prevenciós lehetőségeiről. Április 10-én munkaidőben szervezett keretek között kiszállítják a szegedi emlőszűrő központba azokat a női dolgozókat, akiknek korukból adódóan ajánlott lenne, de az elmúlt két évben nem voltak mammográfiai vizsgálaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.