Írjon nekünk

Egészség

Fokhagymát a magas vérnyomásnak!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Számos olyan növény van a környezetünkben, amelynek kedvező – vagy éppen káros – hatásáról sokszor alig tudunk valamit. A Móra Ferenc Múzeum Szívdobbanás című tárlatához kapcsolódó utolsó előadásként Csupor Dezső gyógyszerészkari adjunktus beszélt a szív- és érrendszeri betegségeknél alkalmazható gyógynövényekről.

Ha valakinek magas a vérnyomása, de csak 5-10 Hgmm-rel haladja meg a határértéket, azt még gyakorta életmódváltással vagy gyógynövényekkel is rendbe lehet hozni. Ha viszont ennél jobban megemelkedett, arra már önmagukban a gyógynövények nem elegendőek, az orvossal egyeztetve viszont segíthetnek a kezelés kiegészítésében – mondta el portálunknak Csupor Dezső.

Kellemetlen szagú, de hatékony

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél az egyik legfontosabb, mindenki által ismert növény a fokhagyma, melynek igazoltan van vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása, valamint a vérlemezkék összetapadását is gátolja, ezért csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor vigyázat, ez utóbbi tulajdonsága kölcsönhatásba léphet a véralvadásgátló gyógyszerekkel! Egyébként kellemetlen illatanyagán kívül semmilyen más negatív hatása nem ismert, napi 2-5 grammot fogyasztva jótékonyan hat a koleszterinre.

Szintén csökkenti a koleszterint például az articsóka, melynek több készítménye is ismert, de a növénynek magában is van enyhe ilyen hatása. Mindez közvetetten hathat a vérnyomásra, hiszen ha alacsonyabb a koleszterinszint, lassabban fokozódik az érelmeszesedés, így kevésbé nő a vérnyomás – magyarázta az adjunktus. Azt is hozzátette: olyan veszély nem áll fenn, hogy ezek a növények túlzottan lehúznák a vérnyomást, ugyanakkor hangsúlyozottan nem csodaszerek, 5-15 Hgmm-es csökkenést lehet velük elérni.

Ne dőljön be!

Nincs olyan növény, ami mindenre jó lenne – hívta fel a figyelmet az adjunktus. Csupor Dezső elmondta, a gyógynövények kutatása ma már elismert tudományterület, de sajnos van jónéhány rossz termék és néhány cég a piacon, amely olyan reklámkampányokat folytat, ami a komolyabb emberek és a szakemberek körében az egész termékcsoportot lejáratja.

A sajtóban is lehet olyan fizetett hirdetésekkel találkozni, amelyek „csodaszereket” népszerűsítenek, ám klinikai vizsgálatokkal nem bizonyítható hatásuk. Egy időben például sokat lehet hallani a káposztalé fogyasztó hatásáról – ez sem igazolt.

Használja körültekintően!

Az adjunktus arra is felhívta a figyelmet, manapság divat lett sok és sokféle étrend-kiegészítőt és gyógynövénykészítményt egyszerre fogyasztani, pedig ezek – jóllehet önmagukban szedve hasznosak – együttes hatása káros is lehet, ezért minden esetben érdemes kikérni a szakember véleményét. A hétköznapokban is előforduló növényekkel is érdemes óvatosan bánni. Kedvelt dísznövény például a leander, mely – a szívelégtelenség kezelésére is alkalmas – úgynevezett szívglikozidot tartalmaz, ám vigyázat, például ha a levelét (tipikusan kisgyerekek) elfogyasztják, akár halált is okozhat! Hasonlóan a gyöngyvirág vagy a tavaszi hérics is tartalmaz ilyen anyagot. Szívelégtelenség ellen régen használták a gyűszűvirágteát, de a tabletta biztonságosabb, mert a pontos, biztosan nem mérgező dózist tartalmazza. Manapság inkább a hasonló hatású galagonyát javasolják a szakemberek szívelégtelenség ellen, mely ugyanolyan hatásos, de kevésbé veszélyes növény.

Ötletadók

Csupor Dezső arról is szólt, több gyógynövény hatóanyagát ma már gyógyszerben látjuk viszont. Előfordul az is, hogy egy növényi anyagot kicsit átalakítanak, és tablettát állítanak elő belőle, ugyanis a gyógynövények fogyasztásánál még fontosabb az, hogy a gyógyszergyártás számára alapanyagot és ötletadó molekulákat biztosítanak.

Gyakorta hallani laikusoktól, hogy tartanak a gyógyszerszedéstől, például azért, mert mesterségesen előállított anyagokról van szó. A gyógyszer segédanyagai nem okozhatnak problémát, csak a gyógyszerek helytelen alkalmazása – emelte ki Csupor Dezső. Ha túl sokat veszünk be belőle, vagy rossz készítményt választunk, abból lehet baj. A segédanyagok általában nem lépnek kapcsolatba a szervezettel. Más kérdés, ha például az – amúgy ártalmatlan – vivőanyagra érzékeny vagy allergiás a beteg, például ha egy laktózérzékeny beteg egy laktóztartalmú tablettát vesz be, akkor természetesen hasmenése lesz, de ez nem váratlan dolog.

Hirdetés

Kommentek

Egészség

Kárpátalján mutattak példát a szegedi orvostanhallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Büszkék lehetünk rájuk, a Kárpát-medence legszegényebb régiójában nyújtottak segítő kezet.

Tovább olvasom

Egészség

Ahogy jó születni – Tapasztalatukkal segítik a dúlák a vajúdókat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mint kísérő olyan szerepet tölt be, amit valaha a közösség nőtagjai egymás számára nyújtottak.

Tovább olvasom

Egészség

Ön is segíthet vérével

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegeden, Mindszenten, Makón, és Kisteleken szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete november 14-e és 18-a között.

Tovább olvasom

Aktuál