Közélet

A Dugonics Társaság célja 121 éve azonos + FOTÓK

A Dugonics Társaság célja 121 éve azonos + FOTÓK

2013. március 27., szerda
A Dugonics Társaság célja 121 éve azonos + FOTÓK

A Dugonics Társaság közgyűlése ügy döntött, a mindenkori polgármester, megyés püspök mellé tiszteletbeli elnöknek nevezi ki a mindenkori rektort, így Szabó Gábor is tagja lett a tisztelt grémiumnak. Novák István halála után megüresedett a Dugonics Társaság elnöki széke, az új elnök Pajor László, az SZTE Urológiai Klinikájának igazgatója lett.

A Dugonics Társaság Ami összeköt bennünket című, a Szegedért Alapítvány idei díjazottjait bemutató rendezvényén a városháza dísztermében

Pajor

professzor elnöki köszöntőjében szólt Szeged legidősebb (1892-ben alapították a város szellemi életének kiválóságai) és legrangosabb civil szervezetének múltjáról, 1952-ben történt betiltásáról, majd a rendszerváltás után a lelkes lokálpatrióták általi újjáalakításáról. Hangsúlyozta, a célok évtizedek óta nem változtak: a társaság továbbra is a város kulturális, művészeti, tudományos életének minél szélesebb körű bemutatására, népszerűsítésére törekszik. Minden olyannal foglalkoznak, amiben a szegediség kimutatható, vagyis Szegeden születő érték, kisugárzás vagy épp szegedi vonzás. Azt alapszabály még 121 évvel ezelőtt leszögezte, hogy a magyar alföldön, de elsősorban Szegeden és környékén szeretnék a tudományosságot, a művészeteket, a közművelődést és az irodalmat támogatni. Ez a cél most is megmaradt.

Amin javítani kell

Pajor hangsúlyozta, a társaság rendezvényei ma nem vonzanak kellő számú közönséget, különösen a fiatalok távolmaradása aggasztó. Meg kell találni a hozzájuk vezető utat, s őket is megszólítani. Egy alapítvány létrehozása is sürgető feladat, hogy bővíteni lehessen a bejövő pénzforrásokat, támaszkodni az 1 százalék nyújtotta lehetőségekre, mert ezáltal a társaság gazdálkodása is stabilabb alapokra kerülhet. Egy honlap létrehozása ugyancsak a prioritások között szerepel, amely nyitott fórumként funkcionálna, ahol az emberek elmondhatnák véleményüket egy-egy rendezvénnyel, programmal kapcsolatban, így könnyen lemérhetővé válna, mi az, ami megnyerte a közönség tetszését, és felkeltette az érdeklődésüket, s mi az, amin a jövőben változtatni kellene. Az elnöki köszöntő után a díjazottak (Ledniczky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, az SZTE Orvostudományi Kara Dékáni Hivatalának vezetője, a Társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottja, Fritz Mihály szobrász–éremművész, művésztanár, a Művészeti kuratórium díjazottja, Penke Botond akadémikus, gyógyszerkutató, a tudományos kuratórium díjazottja és Csernay László emeritus professzor, a Szegedért Alapítvány fődíjasa) ismertették munkásságukat, majd beszéltek Szegedhez fűződő viszonyukról. Közreműködtek: Barna Renáta (vers) és Hegedüs Zsófia (erdélyi népdal) a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szervezett XIII. Művészeti Fesztivál díjnyertesei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.