Bulvár

3.14: Pitét a Π-napra!

3.14: Pitét a Π-napra!

2013. március 14., csütörtök
3.14: Pitét a Π-napra!

Egyre népszerűbb a nemzetközi Pi-nap, mely a matematika egyik leghíresebb számának a Π (Pi) számnak az ünnepe. 1988 óta ünnepelik március 14-én ezt a számot, mintegy Albert Einsteinre is emlékezve, aki ezen a napon született. Ez alkalomból rendezvényeket, vetélkedőket, konferenciákat szerveznek, ahol „ünneplik” a számot, és közben elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket. A pi-te vagy angolul pie is a számra vezethető vissza, és ezen a napon rendszerint a Pi jelével díszítik.

Almás-diós pite Hozzávalók:

A tésztához: - 50 dkg finomliszt - 25 dkg margarin - 20 dkg cukor (lehet kevesebb is) - 1 csomag vaníliás cukor - 1 csomag sütőpor - 4 tojás - 1-2 ek. tejföl A töltelékhez: - 1 kg alma - 10 dkg darált dió - 10 dkg cukor (lehet kevesebb is, ha édes az almánk) - 1 kiskanál őrölt fahéj A tetejére: - 1 tojás

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű vajjal egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható legyen. (Ne ragadjon, de ne is törjön szárazon a tésztánk.) Csomagoljuk fóliába, és tegyük egy kicsit pihenni a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket. Pucoljuk meg a héjától az almáinkat, majd reszeljük le, majd ízesítsük cukorral, egy kevés darált dióval, és őrölt fahéjjal. Majd jöjjön ismét a tészta: osszuk kétfelé. Az egyik cipót tegyük lisztezett deszkára, majd szépen nyújtsuk el kb. 3-4 mm vastagra, egy nagyobb méretű tepsinkre méretezve. Béleljük ki sütőpapírral a tepsit, majd helyezzük bele szépen a nyújtófánkra feltekert tésztalapot. Szórjuk meg egy a darált dió egyik felével. Egyenletesen simítsuk rá az almás tölteléket, szórjuk rá a maradék darált diót, és feddjük be a másik elnyújtott tésztalappal. Verjünk fel egy tojást, és kenjük le a süteményünk tetejét, majd szurkáljuk meg egy villával, hogy belsejéből a gőz majd távozhasson. Majd irány a forró sütő! 180 fokon 40 perc alatt süssük meg, míg szép aranybarna lesz. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágva már szervírozhatjuk is egy csésze teával. Ünnepi alkalmakkor egy kis borhabbal sem utolsó…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.